Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije: pojačane mere zaštite, epidemiološka situacija u daljem pogoršanju, apel za poštovanje postojećih mera

Gradski štab za vanredne situacije grada Zrenjanina održao je danas 37. sednicu, razmatrao aktuelnu situaciju na teritoriju grada u vezi sa pandemijom virusa KOVID 19 i doneo zaključak o pojačanim merama zaštite stanovništva, uz konstataciju da one predstavljaju jedan od poslednjih koraka pre uvođenja vanredne situacije na teritoriji grada. 
 
 
 
 
Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Simo Salapura, rekao je nakon sednice da, prema najnovijim podacima, u Zrenjaninu ima 458 aktivnih slučajeva zaraze, uz oko još 50 slobodnih mesta u bolničkim ustanovama, i ponovo naglasio da donete pojačane mere ne mogu dati rezultate ukoliko se ne poštuju dosadašnje i da građani moraju biti svesni težine i složenosti situacije u kojoj se nalazimo.
- Analizirali smo danas situaciju na teritoriji Grada Zrenjanina, ona je veoma ozbiljna, komplikovana i zabrinjavajuća, vrši se veliki pritisak na zdravstveni sistem, još ima na raspolaganju slobodnih kapaciteta, ali se oni veoma brzo pune. Dodatni kapaciteti otvoreni su na dosadašnjem Odeljenju pedijatrije Opšte bolnice, a stvara se i rezervna varijanta u Banji Rusandi. Mere koje su već na snazi su i najbitnije i jednostavne su - to je nošenje maski, distanca, higijena i što manje kontakata. U tom smislu posebno apelujem i na radne kolektive, i na porodice i na pojedince, da se pridržavamo tih mera. Lična savest i lična odgovornost su najbitniji. Jasno je da život ne sme stati, da mora da postoji, ali moramo i da se sačuvamo od bolesti, a posebno da sačuvamo naš zdravstveni sistem. Oko 60 zdravstvenih radnika je ili pozitivno, ili bilo u kontaktu sa zaraženima, i to umnogome onemogućava normalno funkcionisanje sistema - naglasio je gradonačelnik.
 
Dodao je i da smo svakim danom bliže uvođenju vanredne situacije, ali da bilo koje donete mere neće dati željene rezultate, ukoliko ih se građani ne pridržavaju.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5804/Gradski_stab_14-11-2020_0.jpg