Svečanost u Banji Rusandi - Specijalna bolnica za rehabilitaciju akreditovana na period od sedam godina

Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda“ iz Melenaca juče je svečano uručen sertifikat o akreditaciji za period od sedam godina, a sertifikat je direktorki „Rusande“ dr Zorici Ćulibrk uručio predstavnik Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije Vlado Davkovski.
 
Tom prilikom je u banji organizovana svečanost, kojoj su prisustvovali zaposleni u Specijalnoj bolnici, najzaslužniji za uspešnu realitaciju procesa akreditacije, predstavnici Grada Zrenjanina i gosti, među kojima je bio i Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor. U ime Grada Zrenjanina, svečanosti je prisustvovala Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave. 
 
 
 
Agreditacija na sedam godina je maksimalni period koji se po našim standardima može odrediti za neku zdravstvenu ustanovu, te ovakva odluka Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije znači i najveće priznanje za rad ustanove. O tome je govorio predstavnik Agencije, Vlado Davkovski. Rekao je da su pripreme i postupak akreditacije trajali godinu dana, te da je Specijalna bolnica “Rusanda” usvojila sve preporuke i uspešno realizovala ceo proces.
- Akreditacija na sedam godina je najbolji pokazatelj koliko ste se prilagodili nacionalnim standardima, kolika je bezbednost po pacijente i zaposlene u vašoj ustanovi, i to predstavlja i veliki podstrek za jednu ustanovu, jer je dostignute standarde potrebno i održati. Akreditacija je, dakle, kontinuirani proces, koji ćemo i dalje pratiti, kroz redovne posete vašoj ustanovi i kroz našu dalju saradnju - poručio je predstavnicima “Rusande” Davkovski. 
 
Akreditacija, s rokom važenja do oktobra 2027. godine, odnosi se na oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, laboratorijske dijagnostike, farmaceutske zdravstvene delatnosti, životne sredine, ljudskih resursa, upravljanja informacijama, rukovođenja i standarda upravljanja. Postupak akreditacije finansiran je od strane osnivača Specijalne bolnice “Rusanda”, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.   
 
 
 
Zahvaljujući na ovom priznanju, direktorka dr Zorica Ćulibrk je istakla da je Specijalna bolnica “Rusanda” stekla akreditaciju među prvima u oblasti kojom se bavi, i naglasila da oni poseduju drugu najveću prijemnu ambulantu u Srbiji, u kojoj se svakodnevno zbrine i do   500 ambulantnih i između 200 i 300 pacijenata na stacionaru. Posebno je pomenula članove tima koji su podneli najveći teret u postupku akreditacije. 
- Gotovo danonoćno su na tome radili doktorka Vesna Kraljević, naš pravnik Nemanja Semlekan, načelnice Snežana Nađalin i Sonja Kaluđerski, mladi lekari dr Radinka Madžar i dr Jelena Kaplarević, naše glavne sestre Ivona Trišić i Ljubica Srdić… Veoma sam zadovoljna, jer smo akreditaciju dobili na maksimalni period, što nije čest slučaj. To je još jedan dokaz da smo zaista među najeminentnijim ustanovama u Srbiji koje se bave problematikom fizikalne medicine i rehabilitacije - kazala je dr Ćulibrk.
 
U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, čestitke je uputila načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić. Istakla je dobru saradnju grada i Specijalne bolnice “Rusanda”, podršku lokalne samouprave i veliki značaj te ustanove i za naseljeno mesto Melenci i za grad Zrenjanin. 
- Akreditacija predstavlja formalni odraz kontinuiranog, uspešnog stručnog rada tokom dugog niza godina, u koji je utkan i deo vas i vašeg kolektiva. S obzirom na značaj Banje Rusande za sredinu u kojoj se nalazi i njene potencijale, nadam se da će ovo priznanje predstavljati i neki prvi korak ka inovativnijim i širim uslugama za korisnike, da pored rehabilitacionog, ona postane i turistički centar - poručila je Jelena Dragić direktorki Ćulibrk.   

Čestitke je kolektivu Specijalne bolnice uputio i Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, kom ovo nije prva poseta Banji Rusandi. 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5790/Rusanda_akreditacija_0.jpg