Dan vojnih veterana, 4. decembar - skromna ceremonija ne umanjuje značaj datuma i sećanja na stradale sugrađane

Širom Republike Srbije danas se obeležava Dan vojnih veterana, ustanovljen 2015. godine,  u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo zvanje “stari ratnik”, odnosno veteran.
 
Šestu godinu zaredom, obeležavanje Dana vojnih veterana organizuju sve jedinice i ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima. Ovaj dan prilika je da se oda počast stradalim u svim otadžbinskim ratovima, ali i da se organizuju susreti s aktivnim veteranima, čuju njihove reči, zahtevi ili rešavaju neki njihovi problemi. 
 
 
 
Zbog složene epidemiološke situacije i u uslovima proglašene vanredne situacije na teritoriji Grada Zrenjanina, ovoga puta je organizovana skromna ceremonija i položeni su venci na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-1999. godine. Poštu našim sugrađanima stradalim tokom poslednjih ratnih sukoba odali su predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i Komande Banatske brigade, kao i Grada Zrenjanina, u čije su ime venac položili pomoćnik gradonačelnika Jelena Travar Miljević i zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija
 
 
 
Izostala su posebna obraćanja, ali su poruke ovog, kao i svih ranijih obeležavanja Dana vojnih veterana jasne: Zrenjanin je u ratovima od 1991. do 1999. godine dao 53 svoja sugrađana, pripadnika vojske, policije ili dobrovoljaca, koji su položili živote u odbranu svog naroda i svoje otadžbine. Kao što je srpski narod u oba svetska rata bio na pravoj strani, na strani velike pobedničke koalicije, tako su i naši sugrađani u svim ratovima stali u odbranu otadžbine i njenih nacionalnih interesa i njihovo herojstvo ne može i ne sme biti zaboravljeno. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5819/Dan_veterana_2020_0.jpg