Gradonačelnik na dodeli “Svetosavskih stipendija”: Stvaramo dobar ambijent za mlade

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je potpisivanju ugovora o dodeli stipendija za školsku 2020/2021. godinu studentima i srednjoškolcima, koje je obezbedila zrenjaninska organizacija “Svetosavlje”. Svečanost je upriličena u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.
 
Organizacija „Svetosavlje“ svake godine stipendira studente i učenike srednjih škola, a ove godine je odlučila da poveća fond za stipendiranje sa 1.150.000 na 1.550.000 dinara. Pojedinačne godišnje stipendije i ovog puta iznose 100.000 dinara za studente i 50.000 dinara za đake srednjih škola. „Svetosavske stipendije“ će se i u ovoj školskoj godini dodeliti u deset mesečnih rata.
 
 
 
Na konkursu je učestvovalo ukupno 40 studenata i srednjoškolaca sa teritorija grada Zrenjanina i opštine Žitište. Stipendije je dobilo njih 23 – osmoro najbolje rangiranih studenata i 15 učenika.
- Od mnogih skupova i događaja ovakvi povodi su sigurno najlepši. Kad god se dodeljuju stipendije učenicima i studentima, znači da su ovde najbolji među najboljima, oni kojima mogu da se ponose i njihovi roditelji i nastavnici, ali sigurno i Grad Zrenjanin. I meni, kao gradonačelniku, ovo je sigurno jedna od najlepših aktivnosti koju obavljam – poručio je gradonačelnik Simo Salapura
 
On je ponovo izrazio posebnu zahvalnost organizaciji “Svetosavlje” koja, kako je naveo, već godinama dodeljuje ove stipendije i iskazuje visok nivo društvene odgovornosti i humanitarnog rada. 
- Grad Zrenjanin, takođe, svake godine ima različite programe pomoći i stipendiranja, ali su ove stipendije specifične, jer su usmerene ka uspešnoj deci iz brojčano velikih porodica. Grad Zrenjanin je poslednjih godina stvara takav privredni i društveni ambijent da svima vama omogući da se školujete u svom gradu, ili da se školujete u nekoj drugoj sredini, a potom vratite i ovde obezbedite sebi egzistenciju. Značajno smo smanjili broj nezaposlenih, otvaraju se brojni novi proizvodni pogoni, gradi se najviše stanova u protekle tri decenije… Predstoje nam i veliki infrastrukturni radovi i sve to čini naš grad sve boljim mestom za život i za rad – poručio je gradonačelnik okupljenim studentima i đacima i ujedno im poželeo odlično zdravlje i puno uspeha u daljem školovanju.
 
 
 
Predsednik organizacije „Svetosavlje“ Dragan Vidaković je istakao da se „Svetosavska stipendija“ dodeljuje jedanaestu godinu zaredom. 
- Želja „Svetosavlja“ je da ohrabri i pomogne školovanje talentovanih đaka i studenata iz porodica sa više dece. Takođe, želimo da ukažemo celokupnoj javnosti na njihov položaj i potrebu da naše društvo više obrati pažnju na njih – istakao je Vidaković.
 
Dobitnici „Svetosavske stipendije“ za školsku 2020/2021. godinu su studenti Danilo Ćirić (Akademija umetnosti u Novom Sadu), Zorica Radanov (Filozofski fakultet, Novi Sad), Aleksandra Jovanović (Pravni fakultet, Novi Sad), Anđela Jovanović (Filozofski fakultet, Novi Sad), Jelena Stojanović i Nemanja Stojanović (Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Zrenjanin), i Kristina Bucu i Katarina Bucu (Ekonomski fakultet, Subotica).
 
Stipendije namenjene učenicima srednjih škola dobili su Andrija Janković (Zrenjaninska gimnazija), Anja Ivković (Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“), Aleksandar Radanov, Luka Vukov, Milica Vukov, Teodora Jovanović (Zrenjaninska gimnazija), Milica Borić (Ekonomsko – trgovinska škola „Jovan Trajković“), Marija Ninković, Ljubica Živković (Zrenjaninska gimnazija), Viktor Mučaj (Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“), Sergej Grahovac (Zrenjaninska gimnazija), Katarina Ćorović (Srednja medicinska škola), Branislava Jahura, Katarina Jahura (Zrenjaninska gimnazija) i Milica Čorokalo (Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković“).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5823/Svetosavlje_2020_0.jpg