Izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad tema sastanka predsednika Pokrajinske vlade i delegacije kineske građevinske kompanije “CSIE”

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas u Novom Sadu sa predstavnicima kineske kompanije „China Shandong International Economic“, koju je predvodio direktor ogranka kompanije Džang Điančo.
 
Na sastanku je bilo reči o projektu izgradnje auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, koji će realizovati ova kineska kompanija, kao i o mogućnostima saradnje na novim infrastrukturnim projektima.
 
 
Predsednik Mirović ocenio je da je reč o jednoj od najvećih kineskih kompanija u oblasti građevine, koja je do sada realizovala projekte u našoj zemlji poštujući sve rokove, istakavši da je na taj način stekla značajne reference za realizaciju tog velikog poduhvata.
„Izgradnja ovog auto-puta je od ogromne važnosti za Vojvodinu i celu našu zemlju. Na taj način povezaćemo Beograd, Zrenjanin i Novi Sad i stvoriti uslove da mnoge industrijske zone dobiju dodatnu vrednost, što je veoma značajno za sve građane“, rekao je predsednik Mirović.
 
Sagovornici su se saglasili da će sve strane na ovom projektu uložiti napore kako bi što pre zajednički došli do cilja.
 
Džang Điančo je u razgovoru istakao da će kineska kompanija u najkraćem roku završiti projektno-tehničku dokumentaciju, kako bi što pre počeli pripremni radovi na realizaciji ovog projekta. On je izrazio očekivanje da će saradnja na svim nivoima biti produktivna.
 
Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.
 
 
Podsećamo, pre dva meseca održan je sličan sastanak i u Zrenjaninu, kada su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac razgovarali s predstavnicima Sektora za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP “Zavod za urbanizam Vojvodine” i zrenjaninskih javnih preduzeća i ustanova, zainteresovanih u svom domenu za projekat izgradnje autoputa, kao i predstavnicima projektantske kuće angažovane od strane kompanije “CSIE”, a na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog početkom godine s Vladom Republike Srbije.
 
 
Približna dužina budućeg auto-puta je 110 kilometara, a projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila autoputa, između Novog Sada (čvor “Kać”), Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča (obilaznica Beograda), sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Takođe, planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora. Procenjena vrednost izgradnje je oko 600 miliona evra. 
 
Gradonačelnik Simo Salapura više je puta isticao da je značaj tog infrastrukturnog projekta po grad Zrenjanin nesaglediv i da donosi neslućene razvojne mogućnosti. 
"Biće to prvi auto-put na teritoriji ovog dela Vojvodine i projektuje se tako da bude zamajac privrednog razvoja čitavog južnog i srednjeg Banata, veza sa severnim Banatom, sa međunarodnim koridorima i sa dva najveća centra naše zemlje. Osim što će dodatno povisiti “rejting” našeg grada, kao izuzetno povoljne sredine za investiranje kod potencijalnih investitora, za postojeće kompanije koje rade u Zrenjaninu on će značiti bržu, ekonomičniju i bezbedniju mogućnost za transport sirovina i gotovih proizvoda. Mnogim našim sugrađanima omogućiće će da rade u Beogradu ili Novom Sadu, ali da ostanu da žive u svom gradu, ali verujem da će biti i sve više onih koji će, zahvaljujući upravo auto-putu, dolaziti u Zrenjanin da se ovde školuju ili ostvaruju egzistenciju", reči su gradonačelnika Salapure koji dodaje da i današnji sastanak u Novom Sadu, kao i predlog budžeta Republike Srbije za narednu godinu u vezi sa ovim projektom, potvrđuju da se ostvaruje dinamika predviđena za izradu projektno-tehničke dokumentacije i da se već u toku naredne godine može očekivati i početak radova.
 
Foto s današnjeg sastanka: Pokrajinska vlada

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5827/Mirovic_sastanak_sa_kineskom_delegacijom_0.jpg