Svečano u Gradskoj kući, uz novogodišnje poruke i dodelu Nagrade grada Zrenjanina za 2020. godinu

Tradicionalnim novogodišnjim okupljanjem u Gradskoj kući i svečanosti čiji su domaćini bili gradonačelnik Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, sumirani su rezultati godine koja je na izmaku, upućene prigodne novogodišnje poruke i dodeljene Nagrade grada Zrenjanina za 2020. godinu. U znatno skromnijem obimu nego ranije, u prisustvu manjeg broja zvanica, bez posebnog umetničkog programa i koktela i uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, lokalna samouprava ispraća po mnogo čemu specifičnu i različitu godinu od svih prethodnih. 
 
 
 
 
Nagradu grada dobili su Opšta bolnica “Đorđe Joanović” Zrenjanin, Specijalna bolnica za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” Zrenjanin, Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda” Melenci, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, Dom zdravlja Zrenjanin, kao i volonteri organizacije Crvenog krsta Zrenjanin. U ime tih ustanova nagrade su primili dr Igor Kitaresku, dr Branislav Martinov, dr Zorica Ćulibrk, dr Gordana Đurić, dr Zdravko Ždrale i dr Sonja Kapeler Puškarić. U ime nagrađenih zahvalio se vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja i doskorašnji direktor Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, dr Zdravko Ždrale
 
 
 
 
Prevladalo je mišljenje da u protekloj, krajnje specifičnoj godini, koju je u svemu obeležila epidemija, Grad Zrenjanin na ovakav način treba da oda priznanje ustanovama i zaposlenim u njima koji su bili izloženi najvećem pritisku, koji još uvek traje i zahteva velike profesionalne i ljudske napore u zaštiti stanovništva našeg regiona od zaraze.   
 
Obraćajući se prisutnima na početku svečanosti, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da ispraćamo godinu kakvu ne bi želeli da nam se više ponovi, godinu koju bi što pre hteli da zaboravimo, ali je iskustvo koje nam je donela učinilo da postanemo jači, da drugačije gledamo na vreme koje dolazi. 
“U protekloj godini posebno smo osetili i naučili šta znače solidarnost i humanost. Prošli smo kroz mnogo neizvesnosti i izazova, a sve što smo planirali i počeli da realizujemo ostalo je u drugom planu borbe protiv epidemije, očuvanja našeg zdravstvenog sistema i zdravlja stanovništva. Naši lekari i zdravstveno osoblje uložili su nadljudske napore u savladavanju epidemije i ja im na tome odajem posebno priznanje i zahvalnost.  Koristim priliku da se zahvalim i svim volonterima, donatorima, organizacijama, ustanovama i pojedincima koji su, u trenucima vanrednog stanja, na bilo koji način pomogli našim ugroženim sugrađanima i Gradu Zrenjaninu”, kazao je Salapura i dodao da, uprkos brojnim problemima, investicije u gradu nisu zaustavljene.
 
 
“Verujem da nam naredna godina donosi mnogo toga što će biti zapaženo i istaknuto i u znatno širim okvirima. Mnogi bi gradovi, i znatno veći od Zrenjanina, poželeli jedno takvo gradilište, kakvo trenutno imamo u našoj industrijskoj zoni. Naspram njega nalaziće se centralni gradski prečistač otpadnih voda, a prema tehničkoj dokumentaciji koja se radi, u blizini će biti i jedan od izlaza Zrenjanina na novi auto-put prema Beogradu i Novom Sadu, investicija o kakvoj donedavno nismo mogli ni razmišljamo”, ukazao je Salapura na najveće investicione projekte u Zrenjaninu čija je realizacija u toku ili u pripremi.  
 
Gradonačelnik je još rekao da i dalje postoji potražnja za novim lokacijama za gradnju stanova, kao i da su veliki trgovinski lanci procenili da treba da se šire u Zrenjaninu i otvaraju nove objekte
“Ti snažni ekonomski pokazatelji ulivaju nadu i donose nam optimizam za naredni period. Posebno moramo biti ponosni na titulu “Evropskog grada sporta” i u narednoj godini opravdati je na najbolji način. Zaslužili smo ovo priznanje kao grad Zrenjanin, ali je to titula i za Vojvodinu i za Srbiju, i ostaće zabeleženo da je Zrenjanin prvi grad u našoj zemlji koji je postao “Evropski grad sporta”. Prioritet za ovu oblast nam je završetak rekonstrukcije Gradskog stadiona, ali i dalja popularizacija sporta i fizičke kulture”, kazao je.   
 
 
 
“Nadam se i radiću na tome, da pomenute velike investicije pokrenu i rešavanje drugih, manjih problema, kojih smo svesni da postoje i od kojih ne bežimo. Verujem da ćemo se uspešno izboriti sa izazovom epidemije i sve snage usmeriti na otvaranje novih radnih mesta, novih gradilišta, rešavanje svakodnevnih problema, stvaranja uslova za dalji razvoj grada i bolji život naših sugrađana. Danas smo se prevashodno okupili da čestitamo dobitnicima “Nagrade grada”, ali i da svima vama, i svim građanima Zrenjanina, poželimo, pre svega, dobro zdravlje, svaku ličnu i porodičnu sreću”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura.
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5850/NagradaGradaZrenjanina_2020_0.jpg