Badnji dan u Zrenjaninu, skromnije i primerenije situaciji, uz iste želje i očekivanja

Tradicionalne božićne svečanosti u Zrenjaninu počele su danas u 13 časova liturgijom, službom i paljenjem badnjaka u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u Svetosavskoj ulici. Organizovanog paljenja badnjaka i okupljanja građana biće u narednim časovima i tokom večeri u svim hramovima na teritoriji grada. Skromnije nego prethodnih godina i primerenije situaciji, uz manji broj prisutnih u hramovima i na ulicama, veliki hrišćanski praznik biće obeležen pretežno kroz porodična okupljanja, prigodne poruke vernicima i želje, pre svega, za dobrim zdravljem i prevladavanjem epidemije. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić učestvovali su u unošenju i paljenju badnjaka u porti najstarijeg gradskog hrama. Podelili su potom i prigodne božićne paketiće, dar Grada Zrenjanina najmlađim sugrađanima koji su se danas okupili ispred hrama. Poručili su sugrađanima, vernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru, da ovaj Božić obeleže u krugu porodice, bez izlaganja rizicima od zaraze, da čuvaju sebe i druge, u duhu pravoslavlja i slavljenja rođenja Hristovog. 
 
 
 
 
U toku popodneva badnjaci će goreti ispred hramova Vavedenja Presvete Bogorodice, u Ulici cara Dušana i Svetog Arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), kao i u portama dva najmlađa hrama u Zrenjaninu - Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu i Svetog oca Nikolaja, u naselju “Zeleno polje”.  
    
Sutra je Božić, najradosniji hrišćanski praznik, kada će se u hramovima u gradu i naseljenim mestima održavati božićne liturgije, a vernici jedni drugima poželeti zdravlje, mir, sreću i blagostanje, uz tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5857/Badnjak2021_0.jpg