Održana komemoracija povodom smrti Ivana Gute Grubačkog - aplauz za sve što je učinio za zrenjaninski rukomet i sport

Komemoracija povodom smrti Ivana Gute Grubačkog, istaknutog zrenjaninskog rukometnog i sportskog radnika, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće. U prisustvu članova porodice, poznanika i prijatelja, predstavnika lokalne samouprave, Sportskog saveza grada Zrenjanina, Rukometnog saveza Srbije i grada Zrenjanina i Rukometnog kluba “Proleter”, obratili su se Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, Miran Moca Pantelić, sportski radnik, novinar i publicista i Momir Rnić, jedan od najvećih asova jugoslovenskog rukometa svih vremena. 
 
 
 
Obraćajući se skupu u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, gradonačelnik Simo Salapura rekao je da smo ostali bez čoveka kom je sport bio više od života. 
“Bio je čovek koji je dane uz sport započinjao i završavao na sportskim borilištima, “Medisonu”, na Gradskom stadionu, “Gradnulici”, “Kristalnoj dvorani”, ili za svojim stolom u “Kamelu”, gde je sa prijateljima jedino razgovarao o sportu. Bio je to njegov životni krug i životni put. Sa Karađorđevog trga je krenuo u sportski svet, tu se uvek vraćao, i profesionalno i privatno. Zahvaljujući Guti i njegovoj energiji koja je bila isključivo usmerena na ono što se dešava u Karađorđevom parku, ovaj deo našeg grada je postao sportski Olimp”, kazao je gradonačelnik.  
 
Rekao je i da se Grubački, još kao igrač “Vulkana”, spremao da postane trener, s jednostavnom vizijom da uvek razmišlja korak napred.
“Od prosečnog nižerazrednog kluba i četvrtog stepena ligaškog takmičenja, doveo je “Proleter” do jednog od najboljih timova u jugoslovenskom rukometu. Znao je da u zemlji koja je obožavala rukomet i u koju su stigla najveća svetska odličja, nije dovoljno samo biti vredan ili talentovan, već se mora biti najbolji”. 
 
 
 
Gradonačelnik je još rekao da smo titulu “Evropski grad sporta” zaslužili i zbog Gutinog angažmana.
“Imaćemo to u mislima uvek kada ih budemo predstavljali i sećali onih koji su ugradili sebe u zrenjaninski sport i njegov razvoj, koji su pokretali i animirali i druge da im se u tome pridruže. Ivan Grubački Guta jedan je od njih.
Dragi naš Guto, pozdravićeš tamo gde ideš sigurno i tvoje kapitene Eremića i Jovu Slavkovića, Mirka Vasiljevića, Džigija, Bjelicu, sve koji su temeljili i gradili zrenjaninsku rukometnu tvrđavu. Sportski Zrenjanin neće vas nikad zaboraviti, a iskreno se nadamo da će onaj nezaboravni huk i čudesna energija sa drvenih tribina “Medisona” biti preneti i u “Kristalnu dvoranu”, naš novi sportski hram, koji si sa ponosom gledao kako raste i prima nove generacije sportista u tvom komšiluku. Ugostili smo u njoj proteklih dana ponovo državnu reprezentaciju. Pobeda protiv velike Francuske bila je, nažalost, poslednja za tvog života, ali možda baš u njoj ima dovoljno simbolike kojom si se i sam uvek vodio - da nema nepobedivih protivnika, ako postoji dovoljno želje i imperativa za trijumfom, ako je trener dobro pripremio ekipu i ako svi na terenu zaista funkcionišu kao tim. Sećaćemo se tvoje filozofije sporta i tvojih ideja kojima si pokretao druge”, oprostio se Simo Salapura od Gute Grubačkog.  
 
 
 
Miran Pantelić, sportski radnik, novinar i publicista, osvrnuo se na najznačajnije momente Gutine igračke i trenerske karijere i sportskog rada uopšte. Podsetio je na neke od najblistavijih trenutaka zrenjaninskog rukometa, ulaske u najviši jugoslovenski rang takmičenja, prvu vicešampionsku titulu i nezaboravne debitantske mečeve na evropskoj sceni, u sezonama u kojima je na trenerskoj klupi sedeo Grubački. Govorio je o Gutinim aktivnostima na rekonstrukciji Gradskog stadiona, izgradnji Sportskog centra “Gradnulica”, potrebi da se grade novi sportski objekti u gradu. 
“Mnogo je uradio, mnogo nas je voleo, mnogo smo mi njega voleli, pamtićemo ga za života.  Mislim da je bio najveći sportski radnik Banata svih vremena”, rekao je Pantelić. 
 
 
 
Momir Rnić “Čape”, rukometna legenda naše zemlje i grada Zrenjanina, svetski i olimpijski šampion, emotivno se oprostio se od svog sportskog učitelja i čoveka kog je kasnije nasledio na trenerskoj klupi, vodeći ekipu “Proletera” do finala Kupa evropskih šampiona. Rekao je da je često posećivao Gutu, posebno kada ga je savladala bolest, i da čak ni tada Guta nije želeo da o bilo čemu drugom razgovara, osim o rukometu. Pozvao je na kraju sve prisutne da mu odaju počast i zahvalnost aplauzom, za sve što je dao srpskom, a pre svega zrenjaninskom, sportu i rukometu.
 
Ivan Guta Grubački biće sahranjen danas, na Novom groblju u Zrenjaninu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5867/Komemoracija_Guta_Grubacki_0.jpg