Otvoren punkt za imunizaciju u hali "Medison", gradonačelnik prvi primio vakcinu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obišao je punkt za vakcinaciju u hali “Medison”, koji je danas počeo sa radom, i bio jedan od pacijenata koji su primili vakcinu protiv koronavirusa.  
 
 
- Kao što smo i obećali pre nekoliko dana, uspeli smo da osposobimo u najkraćem vremenu punkt u hali sportova. Imao sam priliku ne samo da ga obiđem, već i da se vakcinišem. Nakon što sam primio vakcinu, želim da poručim sugrađanima da veruju lekarima, da veruju struci i naučnim dostignućima, jer, vakcinacija je jedini način da savladamo koronu i da zaštitimo svoje zdravlje - rekao je Salapura. 
 
 
On je izrazio zadovoljstvo što opada broj zaraženih u našem gradu i činjenicom da je prvi put od 24. novembra manje od hiljadu aktivnih slučajeva kovida u našem gradu.
- To jesu dobre vesti, ali mi i dalje moramo da budemo na oprezu i da se pridržavamo propisanih mera, kako bismo konačno stabilizovali broj obolelih u našem gradu - rekao je gradonačelnik i posebno se zahvalio stručnim službama zdravstvenih radnika koji su učinili najviše napore da ovaj punkt profunkcioniše i da Zrenjaninci mogu da se vakcinišu u ovakvim uslovima sa visokim standardima. 
 

Kazao je da je za Srednjobanatski okrug noćas dopremljeno 900 doza "Sinofarm" vakcina, od čega je 300 namenjeno za Zrenjanin, što je sa već postojećim zalihama dovoljno za još dva dana vakcinacije.     

Koordinatorka za masovnu imunizaciju ispred Kriznog štaba Grada Zrenjanina dr Gordana Đurić kazala je da je punkt u hali “Medison” prvi vaninstitucionalni punkt van matičnog Doma zdravlja.
- Budući da su nadležni Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja procenili da je interesovanje za imunizaciju veće od kapaciteta Doma zdravlja, ovaj vakcinalni punkt otvoren je i to u saradnji dva ministarstva, Ministarstva zdravlja i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - rekla je ona. 
 
 
Đurić je istakla da u “Medisonu” ima šest odvojenih ordinacija i da se spiskovi prijavljenih pacijenata dobijaju od e - uprave. U skladu s tim, u hali je šest lekarskih timova, a danas će biti vakcinisano oko tri stotine pacijenata. Ona je navela i da se poštuje procedura vakcinacije, u čemu mnogo pomažu i volonteri Crvenog krsta.
 

- Najpre se pacijentima meri temperatura i dezinfikuju ruke, zatim prolaze kroz dezobarijeru, tu je i čekaonica ograničena na dvadeset mesta. Volonteri sa spiskovima pacijenata ih prozivaju i pacijenti nakon potpisane saglasnosti ulaze u kabinu gde se nalazi tim lekar - sestra, obavljaju lekarski pregled i ukoliko ne postoje kontraindikacije za vakcinaciju pacijent ide u sledeću prostoriju, gde se obavlja sama vakcinacina. Nakon aplikacije vakcine pacijent sedi petnaest minuta u čekaonici, zbog mogućih neželjenih efekata, i sa druge strane izlazi - pojasnila je ona. 
 
 
Gordana Đurić je ukazala da zbog povećanog broja ljudi koji žele da se vakcinišu pristiže i veći broj vakcina i da je trenutno dostupna vakcina “Sinofarma”, a da se u narednim danima očekuje i vakcina drugih proizvođača.
 
Pored ovog punkta u hali “Medison” radiće i vakcinalni punkt u staroj Specijalističkoj poliklinici gde će, u zavisnosti od broja pacijenata, raditi dve, tri ili četiri dostupne ekipe. 
- Trenutno je to dovoljno obzirom na broj pacijenata, a ukoliko bude potrebe sigurno je da ćemo razmišljati o povećanju broja punktova - kazala je ona i zahvalila Specijanoj bolnici za rehabilitaciju “Banja Rusanda” u Melencima koja je kadrovski pomogla sa tri lekara i sedam medicinskih sestara.    
 
 
Inače, Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin do sada je dostavljeno 8.715 doza vakcine protiv koronavirusa i to 8.400 doza kineskog "Sinofarma" i 315 doza "Fajzerove" i vakcinisano je više od 5.000 osoba. Sve doze su distribuirane do punktova za vakcinaciju domova zdravlja na teritoriji Srednjobanatskog okruga.
 
Vakcinisano je više od 5.000 osoba u dobi starijoj od 75 godina života, kao i lica starijih od 65 godina, koji imaju hronične bolesti, a vakcinisano je 319 zdravstvenih radnika i 111 osoba zaposlenih u socijalnim ustanovama, kao i njihovih korisnika. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5880/Vakcinacija_Medison_0.jpg