Potpisan Protokol o saradnji - Grad Zrenjanin i Institut za ženski sport organizuju besplatno bavljenje sportom za devojčice

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka košarkaške reprezentacije Cpbije Marina Maljković i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković potpisali su danas u Gradskoj kući Protokol o saradnji, baziran na zajedničkoj potrebi da se devojčicama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta obezbedi besplatno bavljenje sportom na teritoriji Grada Zrenjanina, i to u tri sportske discipline - košarci, gimnastici i džudou. 
 
 
 
Potpisivanju Protokola su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, kao i predstavnice Instituta za ženski sport - Jelena Arunović, selektorka i trener streljačke reprezentacije Srbije, reprezentativka u košarci Dajana Butulija i nekadašnja istaknuta plivačica, danas članica Olimpijskog komiteta Srbije, naša sugrađanka Miroslava Najdanovski, kao i Boris Bursać, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.
 
Kako je istakao gradonačelnik Salapura, potpisivanjem ovog dokumenta stvaraju se dodatni uslovi za razvoj i afirmaciju ženskog sporta u Zrenjaninu, kao i da će saradnja s Institutom za ženski sport biti deo projekta “Evropski grad sporta 2021”,
- Podsetiću da je Zrenjanin na svim Olimpijskim igrama od 2000. godine imao sportistkinje, i da su dobro poznata imena Ivane Španović, Miroslave Najdanovski, Jovane Brakočević, Maje Ognjenović, Brižitke Molnar, Vukosave Đapić, imena koja treba da budu uzor i pozitivan primer svim devojčicama koje žele da se bave sportom. Ne samo to, kada kažemo sport, mislimo ne samo na rezulat, već i na zdrave životne stilove, promociju svega što je bitno za razvoj devojčica, kojih je mnogo u našem gradu i koje imaju želju da se bave sportom - rekao je gradonačelnik i dodao da je Zrenjanin prvi grad partner Instituta za ženski sport i da će već od 1. marta krenuti besplatne aktivnosti. 
 
 
 
 
Još je istakao da su svi sportski prostori u gradu i resursi Javne ustanove “Sportski objekti” besplatni i dostupni svim klubovima.
- Na njima je da organizuju rad, odnosno da kroz naše partnerstvo sa Institutom za ženski sport i dogovor sa Sportskim savezom grada, krenu u realizaciju ovog projekta - objasnio je gradonačelnik Salapura. 
 
Osnivač Instituta za ženski sport i selektorka košarkaške reprezentacije Cpbije Marina Maljković istakla je da je za Zrenjanin vezuju najlepša sećanja na prethodno Evropsko prvenstvo u košarci i pobede reprezentacije u “Kristalnoj dvorani”, kao i da grad i gradonačelnik u potpunosti razumeju sport i potrebu za njegovim bavljenjem. 
- Drago mi je što ovaj grad ima razumevanja za naše aktivnosti i što će biti prvi u Srbiji u kom će se organizovati treninzi u tri sporta. Počela sam s pokretom koji se bavi isključivo besplatnom košarkom za devojčice, a zahvaljujući saradnji sa Vladom Republike Srbije i razumevanju za ženski sport, aktivnosti su znatno proširene i sada nudimo devojčicama mogućnost da biraju kojim će se baviti sportom - rekla je Marina Maljković i pozvala sve devojčice iz Zrenjanina i okoline da izaberu neki od ponuđenih sportova i počnu da treniraju. Ocenila je značajnim da to bude baš u ovoj godini, u kojoj je Zrenjanin poneo priznanje “Evropski grad sporta”. 
 
 
 
Dodala je i da je Institut za ženski sport počeo s radom krajem septembra prošle godine i da su dosadašnji rezultati iznad očekivanih.
- Prezadovoljni smo i mislimo da se, nakon ove situacije s epidemijom, samo pojačala želja za bavljenjem sportom i fizičkom aktivnošću, posebno da to bude dostupno i besplatno devojčicama, jer je činjenica da roditelji daju prednost muškoj deci kada treba da izdvajaju sredstva za sport. Mi to želimo da promenimo i radimo na tome, uz angažovanje resursa, stručnih trenera, ljudi koji razumeju sport, u sredinama koje razumeju sport - naglasila je Maljković.  
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5878/Marina_Maljkovic_Zrenjanin_0.jpg