Useljena nova zgrada u Pančevačkoj - trajno stambeno rešenje za 40 izbegličkih porodica

Simboličnim presecanjem vrpce i uručenjem ključeva korisnicima, danas je svečano useljena nova zgrada u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu, namenjena trajnom smeštaju 40 najugroženijih porodica izbeglih i raseljenih lica sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Zgrada je podignuta u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, na osnovu ugovora između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije - Jedinice za upravljanje projektima i Grada Zrenjanina. Donatorska sredstva su obezbeđena iz Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada Zrenjanina, a ukupna vrednost investicije je oko 1,2 miliona evra. 
 
 
 
 
Obraćajući se na početku današnje svečanosti, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je Zrenjanin od samog početka uključen u Regionalni stambeni program, uz podsećanje da je u okviru programa već izgrađeno 11 stanova u Ulici Franje Kluza, te da predstoji gradnja još jednog objekta u Kleku, sa 25 stambenih jedinica. Time će, kako je naglasio, Zrenjanin u relativno kratkom periodu obezbediti 76 stanova za izbegla i raseljena lica.  
- Imali smo zajednički interes u svemu tome, a najvažniji je da Vam pomognemo da stvarate novi život, da ovde ostanete, da školujete vašu decu, radite, širite svoje porodice i budete deo ove zajednice. Izlišno je govoriti koliko je za sve to važno rešavanje stambenog problema - poručio je gradonačelnik novim stanarima zgrade u Pančevačkoj ulici. 
 
- Grad Zrenjanin učestvovao je u gradnji kroz obezbeđenje zemljišta, infrastrukture i priključaka za vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu. Kada je reč o ovoj investiciji, ona predstavlja početak uređenja ovog dela grada, gradi se i nova saobaćajnica između Pančevačke i Ulice dr Laze Kostića i pripremiće se novi placevi za gradnju. Za sve to grad je izdvojio 35 miliona dinara. Ne zaustavljamo se na tome i nastavljamo s novim projektima - istakao je Salapura.  
 
 
 
 
Dodao je i da je završena izrada tehničke dokumentacije i raspisan javni poziv za izvođača radova za gradnju objekta u Kleku, da će ovih dana biti izabran izvođač i da se na proleće može očekivati otvaranje i tog gradilišta. 
- Takođe, u saradnji s Komesarijatom, a sagledavajući potrebe za stambeno zbrinjavanje izbeglih lica, donirali smo sredstva za kupovinu seoskih kuća, neophodnog građevinskog materijala za kuće, za izgradnju montažnih kuća, i na ovaj način je ukupno zbrinuto 45 porodica. Zahvaljujem se još jednom svim donatorima i učesnicima u ovom projektu i želim svim stanarima da još dugo godina žive u novim stanovima - poručio je Salapura. 
 
Primopredaji 40 stanova u Zrenjaninu prisustvovali su i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije - komesar Vladimir Cucić i pomoćnik komesara Ivan Gerginov. Gerginov je rekao da je Zrenjanin, sa svojim naseljenim mestima, u ratnim godinama prihvatio skoro deset hiljada izbeglica.
- Mnogi su se snašli kod rođaka i prijatelja u selima naseljenim stanovništvom iz tih krajeva, ali je 200 njih dugo boravilo u kolektivnim prihvatnim centrima. U Zrenjaninu još ima lica u statusu izbeglica i interno raseljenih lica i ove aktivnosti ćemo nastaviti i dalje. Otvaranjem ove zgrade, zaokružili smo broj trajnih stambenih rešenja za izbeglice na 400 i dodelili smo 77 značajnijih ekonomskih osnaživanja - rekao je.    
 
 
 
 
Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, rekao je da je Regionalni stambeni program od Vojvodine napravio veliko socijalno gradilište, da se u skoro svakom gradu i opštini gradi neki stambeni objekat ili je već useljen, uz druge vrste pomoći izbeglim i raseljenim licima
- To je pokazatelj da se na sveobuhvatan način pristupilo rešavanju ovog problema, i  posle mnogo godina od ratnih zbivanja konačno možemo da kažemo da brojne porodice dobijaju svoj krov nad glavom - istakao je Ćutilo. 
 
U ime partnera na projektu, Jedinice za upravljanje projektima, prisutnima se obratio Jovan Lazarov, a u ime izbegličkih porodica koje su se danas uselile u nove stanove, zahvalio se Igor Kovačić, koji je kao 16-to godišnjak stigao u Zrenjanin iz ratom zahvaćenog Sarajeva. 
 
 
 
 
 
Nakon svečane dodele ključeva, usledilo je i simbolično presecanje vrpce i stambena zgrada zvanično predata na upotrebu novim stanarima. Vrpcu su presekli gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo i pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov.    

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5860/Izbeglicki_stanovi_zrenjanin2021_0.jpg