Grad Zrenjanin dobar primer sprovođenja mera populacione politike

Sprovođenje i unapređenje dosadašnjih mera populacione politike koju sprovodi Grad Zrenjanin bila je tema današnjeg sastanka koji je organizovao predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, a na inicijativu pomoćnika pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, zaduženog za Sektor za demografiju i brigu o porodici, Radoša Pejovića.

 

 

Sastanku su prisustvovale i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, direktorka Centra za socijalni rad Zrenjanin Olivera Lisica, direktorka Centra za pružanje socijalne zaštite Nevena Montresor i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.

Radoš Pejović je kazao da je Zrenjanin prvi grad u Vojvodini gde se organizuje ovakav sastanak, a koji za cilj ima da se sagledaju trenutna situacija i problemi na temu brige o porodici na terenu, i da na osnovu dobijenih informacija, u skladu sa politikom sekretarijata, budu donete što bolje odluke za demografske mere, kako na nivou Pokrajine, tako i na nivou lokalnih samouprava.

On je izrazio zadovoljstvo podatkom iz 2019. godine da je Zrenjanin jedan od samo dva grada u Vojvodini koji je izdvajao više od tri odsto sredstava iz budžeta za razvijanje pronatalitetne politike, a tokom sastanka rekao je da su određeni modeli sprovođenja mera polulacione politike preuzeti iz našeg grada, te da bi Zrenjanin mogao poslužiti kao dobar primer ostalim sredinama kada je ta oblast u pitanju.

 


   
Predsednik Skupštine Janjić kazao je da je Grad Zrenjanin u prethodnom periodu načinio veliki pomak što se tiče te teme, bilo da je reč o raznim finansijskim pomoćima i subvencijama koje pruža Grad - od pomoći pri ostvarivanju roditeljstva, pomoći za novorođeno dete, poklone bebama, kao i otvaranju novih jaslenih i vrtićkih grupa u 14 naseljenih mesta i izgrađena dva nova vrtića u gradu, te da su stvoreni uslovi da nema liste čekanja ua upis dece, pa sve do izdvajanja sredstava za đačke torbe, naknadu troškova putovanja za učenike osnovnih i srednjih škola, obezbeđivanja sredstava za učeničke i studenteske stipendije i finansijsku podršku za stručno usavršavanje studenata i postdiplomaca. On je ocenio da je Zrenjanin, kada se sagleda sve ono što je tokom prethodnih godina rađeno na tom polju, moguće jedan od najboljih gradova u Srbiji.

Načelnica SBO Snežana Vučurević je ukazala da demografska slika na teritoriji okruga slična kao i u drugim delovima države i takođe istakla da je Zrenjanin “ideja vodilja” za druge opštine Srednjobanatskog okruga koje iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za pomoć deci i porodici.

 

 


   
Jelena Dragić je govorila o merama koje sprovodi Grad Zrenajnin i podsetila da se, između ostalog, iz gradskog budžeta izdvaja po 50 hiljada dinara za svako prvo novorođeno dete, dok se za drugo i treće rođeno dete izdvaja po 35.000 dinara. Bebama sleduje i paket Apoteke Zrenjanin, u iznosu od 6.000 dinara, obezbeđuju se i auto sedišta za prvih 60 beba rođenih u zrenjaninskom porodilištu i izdvajaju se sredstva za finansijsku podršku za vantelesnu oplodnju, a da je omogućeno i da se postupak priznanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju prizna i parovima koji žele i drugo dete.
Dragić je posebno ukazala i da su sredstva namenjena za proslavu Nove godine usmerena za lečenje bolesne dece.  

 

 

Olivera Lisica je navela da bi u još boljem i kvalitetnijem sprovođenju mera populacione politike Centar za socijalni rad mogao biti dobar saradnik i izvor informacija sa stručnim radnicima koji bi mogli pomoći u boljem funkcionisanju porodice.
Kazala je da dobra multisektorska sardnja u našem gradu postoji i da se problemi rešavaju “u danu”.

Direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite “Most”, osnovanog 2019. godine,  istakla je kao posebno važno Psihološko savetovalište, kako za mlađu populaciju tako i one koji planiraju porodicu, ali i na značaj rada dnevnih centara “Alternativa” i “Naša priča”, čiji se rad takođe finasira iz budžeta Grada.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5886/Rados_Pejovic_Zrenjanin_krop.jpg