Pogled iz vazduha na nove hramove - tornjevi koji menjaju vizure sela i grada

Tokom poslednje decenije na teritoriji Grada Zrenjanina, u samom gradu i u naseljenim mestima, obnovljeno je, izgrađeno ili se gradi više pravoslavnih hramova. Zahvaljujući angažovanju Eparhije banatske, mnogobrojnih donatora i darodavaca, kao i Grada Zrenjanina, koji svake godine izdvaja određena sredstva za aktivnosti svih verskih zajednica, iz temelja su podignuta dva nova hrama u Zrenjaninu i pet u naseljenim mestima. 
 
To su prvi novi pravoslavni hramovi posle više od dva veka, a ono što im je zajedničko, osim obnove duhovnosti i sabornosti, jeste da su u pitanju objekti koji su izgledom i arhitekturom promenili vizure naselja u kom su podignuti. Posebno je to primetno iz ptičje perspektive, iz koje se pruža najlepši pogled na hramove i najbolje dočarava njihova raznovrsnost.         
 
 
 
 
U Zrenjaninu su izgrađeni hramovi Vaznesenja Gospodnjeg, u naselju “Bagljaš” i Svetog oca Nikolaja, u naselju “Zeleno polje”. Hram Svetog oca Nikolaja, zadužbinu arhitekte Vojislava Devića, osveštao je počivši patrijarh srpski Irinej 14. jula 2018. godine. Hram je u potpunosti završen u roku od tri godine, od 2015-2018, a trenutno se izvode radovi na izgradnji parohijskog doma, u porti hrama.
 
Na hramu Vaznesenja Gospodnjeg takođe su završeni svi građevinski radovi i prošle godine počelo je parterno uređenje prostora i platoa oko hrama. Urađene su pristupne staze i popločane behatonom, postavljena dekorativna rasveta i uređena unutrašnjost, preostalo je da se oslika ikonostas. 
 
 
 
 
U seoskim naseljima, posebno je impresivan hram Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Lazarevu, koji se intenzivno gradi. Projektovan je po uzoru na srpske srednjovekovne manastire, a kada se završi biće jedan od najvećih i najlepših u Banatu, sa dva tornja - zvonika i kupolama visine 17 metara. Tri zvona hrama osveštao je Episkop banatski Nikanor 2011. godine, a krst hrama na centralnoj kupoli maja 2019. godine. 
 
 
 
U veoma kratkom roku, kada je izgradnja hramova u pitanju, za samo nešto više od dve godine, od temelja do okončanja svih građevinskih radova podignut je hram Svete Trojice u Knićaninu. Ovih je dana završeno i parterno uređenje prostora oko crkve, a pristižu i segmenti ikonostasa i očekuje se njegovo skorašnje kompletiranje. Hram je ovom selu na obali Tise dao nove vizure, a meštani su u svom parku dobili prostor za saborovanje i boravak u njegovom okruženju.  
 
 
 
 
Pored pobrojanih, još tri hrama počela su da se grade iz temelja - hram Svetih Otaca sedmog vaseljenskog Sabora u Kleku, hram Svetog despota Stefana Lazarevića u Banatskom Despotovcu i hram Svete Trojice u Lukinom Selu. Hram u Kleku osveštan je 2016. godine, a u toku su radovi na izgradnji impresivnog, 25 metara visokog zvonika, čime će u potpunosti biti završena gradnja i ove bogomolje. Gradnja hramova u Banatskom Despotovcu i Lukinom Selu odvija se nešto sporijim tempom, ali su u oba slučaja građevinski radovi odmakli i završetak će zavisiti od priliva sredstava.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5899/Crkva_Bagljas_0.jpg