Prijem u Gradskoj kući i otvaranje izložbe posvećene naučniku dr Đorđu Radiću, na Dan inženjera Srbije

Izložba posvećena znamenitom naučniku i poljoprivrednom prosvetitelju dr Đorđu Radiću (1839 - 1922), a povodom Dana inženjera Srbije, otvorena je juče u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
Prethodno je zamenik gradonačelnika Saša Santovac u Gradskoj kući upriličio prijem za organizatore izložbe uz Narodni muzej, delegacije Saveza inženjera i tehničara Srbije i Društva inženjera Zrenjanin, predvođene predsednicima saveza Igorom Marićem i zrenjaninskog društva Goranom Marinkovićem.    
 
 
 
 
Zahvaljujući izložbi, koja će biti otvorena do 2. marta, zrenjaninska publika će imati priliku da bolje upozna život i delo dr Đorđa Radića, poljoprivrednog prosvetitelja i naučnika. Rođen je u Velikom Bečkereku i bio je prvi doktor poljoprivrednih nauka kod nas i počasni član Srpske kraljevske akademije. Bio je prvi Srbin koji je na univerzitetu u Beču položio doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom.
 
Ime Đorđa Radića je postalo poznato i potrebno Srbiji. Zato ga je Knez Mihailo Obrenović više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.
 
Među Radićevim brojnim naučnim dostignućima može se pomenuti hibridizacija kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u Americi, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća. Zaslužan je za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja. Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube. Zahvaljujući njemu su i nabavljene, za ono vreme, nove sprave i alati – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom. 
 
Imenom dr Đorđa Radića 2015. godine nazvana je jedna od novih ulica u okviru industrijske zone “Jugoistok” u zrenjaninu.  
 
 
 
 
Prilikom otvaranja izložbe, predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije dr Igor Marić rekao je da je na ovaj dan, pre 154 godine, osnovano prvo udruženje inženjera u našoj zemlji i da je to jedan od povoda za otvaranje izložbe posvećene dr Đorđu Radiću.
- On je jedan iz plejade naučnika koji su se, osim ogromnog znanja, isticali i svojim rodoljubljem, poput Pupina, Tesle, Mike Alasa, Milutina Milankovića. Radić se, nakon studija, vratio u Srbiju i svoj stručni i naučni rad posvetio ovoj zemlji, a kao i drugi naučnici, odlikovao se i filantropizmom i angažovanjem u društvenim oblastima. Važno je da se shvati da inženjerstvo nije samo puka tehnička profesija, već jedna duhovna potreba čoveka. Ime Đorđa Radića možda je nepoznato u širim okvirima, ali mi u Savezu inženjera i tehničara želimo da popularizujemo, to radimo i radićemo i sledećih godina, mnoge inženjere, i bivše i sadašnje - istakao je dr Marić.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5889/Djordje_Radic_Zrenjanin_0.jpg