Ambasador Irana Rašid Hasan Pur Baei obišao Specijalnu bolnicu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Rusanda" u Melencima

Ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Rašid Hasan Pur Baei boravio je danas u službenoj poseti Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Rusanda" Melenci, a dočekali su ga gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i v.d. direktora “Rusande“ Zorica Ćulibrk sa saradnicima. 
 
 
Na samom početku organizovana je prezentacija Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“, a ambasador je zatim obišao paviljone bolnice i jezero “Rusanda” odakle se doprema blato za lečenje pacijenata.
 
Gradonačelnik Salapura rekao je da je današnja poseta značajna iz dva aspekta - prvo, ambasador je izrazio želju da se uveri u kapacitete i mogućnosti razvoja dalje saradnje u oblasti zdravstva. 
 
 
- Dakle, naša banja, zajedno sa jezerom i okolinom čini značajan zdravstveno-turistički potencijal koji u budućnosti, siguran sam, nudi mnogo mogućnosti za razvoj. Ono što je Grad uradio jeste uređenje planskih dokumenata i privođenje nameni dokumentacije koja dodatno može da privuče investitore koji su zainteresovani da ulažu u ovu sredinu, i na taj način da razvijamo turistički potencijal. Drugi aspekt današnje posete jeste pitanje moguće saradnje zrenjaninske privrede i regiona sa investitorima iz Irana, posebno imajući u vidu činjenicu da Vlada Republike Srbije i predsednik Srbije takođe imaju dobru saradnju sa Iranom - rekao je gradonačelnik Salapura.
 
Istakao je da se razgovori vode, pre svega, o razvoju banjskog i zdravstvenog turizma, turističkih kapaciteta i podsetio na velike potencijale u saradnji u oblasti poljoprivrede.
 

Obraćajući se novinarima, ambasador Rašid Hasan Pur Baei izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom i mogućnošću da se upozna sa potencijalima Banje i regiona.
 

- Koristimo svaku priliku da se na licu mesta upoznajemo sa mogućnostima i potencijalima regiona u Srbiji i podržavamo svaki predlog za posetu, što i realizujemo. Za nas je ovo novo otkriće i otvorena su nova vrata. Danas sam se uverio da lečenje blatom ipak nije sujeverje i da se upravo ta mogućnost može iskoristiti za razvoj naših odnosa. Zbir ovakvih potencijala čini celokupan potencijal saradnje dve zemlje. Drago mi je i što se tokom ove posete ne ograničavamo samo na zdravstveni turizam, već i da se upoznamo sa svim potencijalima regiona. Prisustvo gradonačelnika ovom sastanku omogućuje nam da se što bolje upoznamo sa potencijalima Zrenjanina, a jedna od prednosti ovog regiona jeste poljoprivreda, što može biti od velike koristi za razvoj naše saradnje - rekao je on, zahvalivši se gradonačelniku i čelnicima “Rusande” na pozivu da poseti Banju “Rusanda”. 
 

Zorica Ćulibrk podsetila je na posetu prethodnog ambasadora Irana pre tri godine, organizovanu pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, kada je potpisan memorandum o saradnji sa bolnicom za rehabilitaciju u cilju daljeg razvoja i promovisanja zdravstvenog turizma.
- Tada smo ostavili sjajan utisak, budući da “Rusanda” poseduje prirodni faktor koji je gotovo jedinstven u svetu, a sadašnji ambasador izrazio je želju da nas poseti i lično se uveri u kvalitet samog blata i ustanove, ali i razvoja saradnje - rekla je ona i izrazila očekivanje da se saradnja ubuduće ogleda i u dolasku iranskih turista u “Rusandu”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5946/Ambasador_Irana_krop.jpg