Gradonačelnik sa saradnicima obišao Narodno pozorište “Toša Jovanović” - završeni radovi na rekonstrukciji krova

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem i članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem, obišao je danas Narodno pozorište “Toša Jovanović” gde će, ukoliko to epidemiološke mere dozvole, predstave ponovo biti igrane na velikoj sceni.
 
Povod današnje posete jeste završetak radova na rekonstrukciji krova na zgradi pozorišta, o čemu su i razgovarali sa direktorom Ivanom Francuskim i glumcem Dejanom Karlečikom.
 
 
 

Rekonstrukcija je obavljena zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena krajem 2019. godine kada je u Ministarstvu kulture i informisanja potpisan ugovor o sufinansiranju projekta popravke krova i tavanice zgrade pozorišta, a na osnovu kog je to ministarstvo izdvojilo 4 miliona dinara, uz učešće Grada Zrenjanina u iznosu od još oko 2 miliona dinara. 
 
Kada je Grad uputio zahtev za sufinansiranje projekta Sektoru za kulturno nasleđe Ministarstva kulture, u obrazloženju je navedeno da je na zgradi pozorišta, zbog dotrajalosti krova, došlo do prokišnjavanja krovne konstrukcije na više mesta, kao i da je naročito loše stanje na zgradi pomoćnog objekta koji se nalazi iza bine pozorišta i s istim predstavlja jedinstvenu celinu.
 
 
 

Kako se danas moglo čuti, sanacija je zahtevala obimne radove na krovnoj konstrukciji i svim njenim delovima, zamenu dotrajalih greda, krovnog pokrivača i oluka, popravku tavanice i oštećenja na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima, nastala usled prokišnjavanja. 
 
Direktor Francuski upoznao je gradonačelnika i njegove saradnike o planovima koje bi trebalo realizovati, a koji se tiču infrastrukturnih radova, pre svega sanacije dela spoljnih zidova, rešavanja problema grejanja i klimatizacije velike sale. Ukazao je i na dotrajalost opreme, kao i na potrebu da se renoviraju sedišta i lože u najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji. 
 
 

Gradonačelnik je istakao da grad prepoznaje veliki značaj ove ustanove kulture i podsetio da je budžetom za ovu godinu Grad Zrenjanin opredelio nešto više od 372 miliona dinara za kulturu što je 8,5 odsto od ukupnog budžeta, a da je za rad Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” planirano više od 105 miliona dinara.
 
Rekao je i da će, koliko to bude u mogućnosti, učestvovati u realizaciji pomenutih planova te ustanove, a da je jedan od mogućih načina za pribavljanje sredstava apliciranje na konkurse Pokrajine u Republike.   
 
 

Tokom današnje posete rečeno je i da se glumci vraćaju na dramsku scenu - sutra će od 19 časova odigrati predstavu “Komandant Sajler”, dok je na repertoaru u subotu, takođe od 19 časova, “Don Žuan”, ali da to pre svega zavisi od aktuelne epidemiološke situacije i eventualno novih mera koje mogu biti donete.
 
Inače, krajem oktobra prošle godine, zbog obrušavanja dela plafona u glumačkom salonu zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, građevinska inspekcija naložila je zabranu korišćenja te prostorije, kao i dela bine. Do obrušavanja plafona došlo je zbog dotrajalosti krova na zgradi pozorišta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5917/Obilazak_pozorista_0.jpg