KUD “Pionir” Zrenjanin - 45 sadnica za toliko godina postojanja

Kulturno-umetničko društvo “GIK Banat - Pionir” iz Zrenjanina obeležava ove godine 45 godina od osnivanja. Tim povodom, danas su njegovi članovi organizovali sadnju simboličnih 45 sadnica jasena i bora, na prostoru MZ “Dositej Obradović”, gde je nedavno završena izgradnja jednog od najlepših stambenih objekata u našem gradu i to od strane radnika stare/nove firme GIK - Intergradnja Banat, čije ime u punom nazivu od samog osnivanja nosi kulturno-umetničko društvo. 
 
Akciji ozelenjavanja prostora oko zgrade pridružili su se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, nekadašnji gradonačelnik i ministar Goran Knežević, kao i predstavnici MZ “Dositej Obradović”. Gradonačelnik Salapura čestitao je članovima društva jubilej i naglasio da je “Pionir” uvek i svuda gde je nastupao na najbolji način promovisao naš grad i zemlju, našu kulturu i tradiciju. Pohvalio je i današnju akciju, istakavši da je oplemenjen prostor na kom se dugo nalazilo gradilište i da ovaj deo mesne zajednice, ali i grada Zrenjanina, sada pruža sasvim drugačiju i mnogo lepšu sliku. Ukazao je najmlađim članovima KUD “Pionir” na značaj ozelenjavanja i održavanja već postojećeg zelenila u njihovom okruženju.  
 
 
 
 
Kulturno-umetničko društvo “Pionir” osnovano je 1976. godine. Od 1973. godine počinje rad kao folklorna sekcija pri tadašnjem velikom zrenjaninskom građevinskom preduzeću GIK „Banat“, a tri godine potom i kao zasebno kulturno-umetničko društvo, pod patronatom osnivača. Brzo je preraslo lokalne okvire, s uspehom predstavljajući svoj grad,  nekadašnju i sadašnju državu van njenih granica. Dobitnici su brojnih priznanja i zahvalnica za izuzetan doprinos negovanju kulturne i folklorne baštine našeg naroda i afirmaciju kulture naše sredine u zemlji i inostranstvu. 
 
Nastupali su u velikom broju evropskih država, na američkom kontinentu, a od 2003. godine, tokom „Dana piva“, organizatori su međunarodnog folklornog festivala „Lala“, kada su domaćini čitavom nizu ansambala iz inostranstva. S nekima od njih uspostavili su prave prijateljske odnose, pa su ti ansambli redovni gosti grada Zrenjanina skoro svake godine. Festival “Lala” održan je do sada 17 puta. 
 
 
 
 
Društvo do danas vodi i organizuje dugogodišnji predsednik Radovan Rača Moldovan. Kroz „Pionir“ je, tokom četiri ipo decenije, prošlo preko 5.000 članova, raspoređenih u četiri uzrasne grupe, od najmlađih do veterana, a trenutno ima oko 120 aktivnih članova. Moldovan se zahvalio svima koji su danas učestvovali u akciji ili na bilo koji način pružili podršku da se ona organizuje, kao i svima koji pomažu rad kulturno-umetničkog društva.
- Naša misija ne svodi se samo na to da naučimo decu da igraju folklor, to je mnogo više od igre, to je promocija našeg grada, naših ljudi, ove sredine, i posebno nam je drago što su naši nekadašnji članovi ostvareni kao ljudi, uspešno se bave različitim zanimanjima i ostaju sa nama u kontaktu, bilo da žive u Zrenjaninu, drugim gradovima u Srbiji, nekoj od evropskih zemalja, Australiji ili Americi - navodi Rača, uz očekivanja da će epidemiološka situacija ove godine ipak dozvoliti i održavanje nekog slavljeničkog koncerta ili omogućiti dolazak brojnih prijatelja ansambla iz drugih zemalja, koji su uvek rado nastupali u Zrenjaninu. 
 
 
 
Čestitkama povodom jubileja KUD “Pionir” pridružio se i Duško Radišić, predsednik Saveta MZ “Dositej Obradović”, koji je istakao da je ono jedan od najboljih ambasadora našeg grada, čija nas deca, kroz pesmu i igru, predstavljaju na najbolji mogući način širom sveta. Ističe i dobru saradnju članova KUD-a sa mesnom zajednicom, što je pokazano na delu i danas, kroz zajedničku akciju ozelenjavanja.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5943/KUD_Pionir_45_sadnica_0.jpg