Novina na gradskim saobraćajnicama koje pripadaju mreži državnih puteva - obeležavanje horizontalne signalizacije hladnom plastikom

Bulevar Veljka Vlahovića i Bulevar Milutina Milankovića, deonice gradske “magistrale” koja je u nadležnosti JP “Putevi Srbije”, kao državni put prvog-B reda, ovih dana dobijaju novu horizontalnu signalizaciju, postupkom tzv. “hladne plastike”. Posao je poveren preduzeću “Boja” iz Sombora, koje će na isti način obeležiti sve državne puteve koji prolaze kroz gradske ulice - osim navedenih, još i Brigadira Ristića, Žarka Zrenjanina, Nikole Pašića, Beogradska, Miletićeva i deo Banatske.
 
 
 
Za razliku od klasičnog obeležavanja horizontalne signalizacije farbom svake sezone, “hladna plastika” je višekomponentni materijal koji se koristi za trajnije obeležavanje signalizacije i čiji vek na kolovozu iznosi nekoliko godina. Osim tog parametra, takva oznaka na putu stvara šum kada se točkom nagazi na nju. Uočljiva je pri svim uslovima osvetljenja, kao i u svim vremenskim uslovima, čime značajno povećava bezbednost saobraćaja.
 
U slučaju da vozač nesvesno pređe preko linije obeležene “hladnom plastikom”, čuje se specifičan šum i upozorava vozača da se vrati u svoju traku, ili bude oprezniji u vožnji.
 
 
 
S obzirom da obeležavanje i sušenje ovako postavljene signalizacije traje duže nego klasične, Grad Zrenjanin apeluje i na vozače da kretanje u zonama obeležavanja prilagode uslovima radova, da ne oštećuju, obaraju ili prolaze između saobraćajnih čunjeva, jer takvim ponašanjem nepovoljno utiču i na kvalitet izvedenih radova. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5940/hladna_plastika_kolovoz_0.jpg