Poštujmo različitost, jer razlike su posebne: Obeležen Dan osoba sa Daunovim sindromom

Dvadeset prvi mart je prvi dan proleća. Istog dana se obeležava i Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, simbolično, jer je Daunov sindrom posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta, te ova deca imaju u svojim ćelijama umesto dva, tri hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Osnovna i srednja škola “9. maj" svake godine tradicionalno obeležava ovaj dan šetnjom kroz centar našeg grada, a toga dana svi učenici i zaposleni u školi nose šarene balone i obuvaju šarene čarape. Ove godine, zbog situacije u kojoj se našlo celo društvo, nije se šetalo kroz grad, ali je škola ovaj dan obeležila na drugi način – crtežima. Cilj obeležavanja ovog dana je davanje podrške osobama sa Daunovim sindromom, kao i njihovim roditeljima. Ideja je da se svest i razumevanje podignu na mnogo viši nivo kod ljudi, da se pokaže da moramo poštovati prava osoba sa Daunovim sindromom, i da ćemo na taj način svi doprineti da se njihov položaj u društvu poboljša, kao i kvalitet njihovog života.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura naglasio je da se danas obeležava dan osoba za koje se, zapravo, kaže da su savršeni u svojim nesavršenostima.
- Grad Zrenjanin dobro sarađuje sa organizacijama za osobe sa smetnjama u razvoju i ustanovama, a posebno imamo dobru saradnju sa Osnovnom i srednjom školom “9. maj”. Nastavićemo da pružamo snažnu i punu podršku svim hrabrim ljudima koji se bore da njihova deca odrastaju u što boljim uslovima. Sva ljudska bića su različita, neki imaju drugačije potrebe, ali niko ne sme da ograniči mogućnost da oni iskažu svoj potencijal i da u društvu budu srećni. Zato, poštujmo različitost, jer razlike su posebnost.
 
 
 
Direktorka škole Snežana Vukić zahvalila se svima koji daju podršku deci sa Daunovim sindromom i podsetila na značaj ovog dana.
- Našim crtežima svima šaljemo poruku da je veoma važno da ne stvaramo stereotipe o osobama sa Daunovim sindromom. Osobe sa Daunovim sindromom vole ljubazne, tople, vesele ljude, jer su i sami baš takvi. Ljubazni su, veseli i prepuni ljubavi. Ovom prilikom želim da podelim oduševljenje i da se zahvalim drugarima, njihovim nastavnicima i učiteljima, iz osnovnih škola našeg grada, što  su se tako rado odazvali našem pozivu da zajedno crtamo za naše drugare sa daunovim sindromom. Sve će vam biti jasno kada pogledate kolaže sa crtežima koje su te male, nesebične ruke stvorile. Za početak je važno da svi naučimo, jeste da Daunov sindrom nije bolest. Osobe sa Daunovim sindromom ne traže lek, već da budu voljeni i prihvaćeni, baš kao svi ostali.
 
Pozivamo vas da danas obujete šarene čarape, jer su one uzete kao simbol ovoga dana, jer su sličnog oblika kao hromozomi, a i zato što ih ove osobe teže mogu upariti. Time ćete i vi biti deo porške deci i osobama sa Daunovim sindromom.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5927/IMG-5227_0.JPG