Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, sa saradnicima, u Zrenjaninu: veoma poštujemo ovaj grad i njegovu sportsku tradiciju

Grad Zrenjanin danas je posetila visoka delegacija Olimpijskog komiteta Srbije, na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem i saradnicima, potpredsednikom Žarkom Zečevićem, izvršnim direktorom Damirom Štajnerom i generalnim sekretarom Đorđem Višackim. Domaćin posete bio je gradonačelnik Simo Salapura, a prijemu i radnom sastanku u njegovom kabinetu prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković i član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković. 
 
 
 
 
Tom prilikom razmenjeni su i pokloni, a predsednik OKS uručio je Gradu Zrenjaninu zahvalnicu Olimpijskog komiteta Srbije za sveukupan doprinos sportu i negovanju olimpijskih vrednosti. 
 
 
 
 
Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti su posetili Sportsko odeljenje Narodnog muzeja i upoznali se s bogatom i dugom sportskom tradicijom grada. Poseta je upriličena i Domu borilačkih sportova, gde je trenutno, pred predstojeće nastupe, na pripremama rvačka reprezentacija Srbije. Božidar Maljković je, sa saradnicima, posetio i klupske prostorije najtrofejnijeg zrenjaninskog sportskog kolektiva - rvačkog kluba “Proleter”. Pozdravljajući rvače na treningu, predsednik OKS poručio im je da im veruju i slušaju trenere, koji su na terenu više od roditelja. Poželeo im je sportsku sreću i dobro zdravlje.  
- Drago mi je što ovde vidim različite generacije, što je jako dobro za jedan sport. Takođe, najveće rezultate pravimo tamo gde su ti sportovi u rukama majstora te veštine. Za mene je rvanje veština, kao što i dobri košarkaši uspevaju zahvaljujući svojoj veštini. Ceo život sam u košarci, ali sam impresioniran rvačima za koje smatram da su najjači sportisti, bez lopte, uz rukometaše, s loptom - istakao je Maljković.    
 
 
 
 
Delegacije OKS i Grada Zrenjanina odale su počast i velikanima zrenjaninskog sporta, čije su spomen-biste postavljene u Aleji velikana u Karađorđevom parku - dr Ferencu Kemenju, osnivaču modernih olimpijskih igara i bliskom saradniku prvog predsednika MOK Pjera de Kubertena, kao i Vilmošu Lociju, prvom jugoslovenskom košarkašu sa 100 odigranih utakmica u nacionalnom timu. Ceremoniji polaganja venaca su se pridružili i proslavljeni zrenjaninski sportisti, osvajači četiri olimpijske medalje - veslač Milorad Stanulov i rukometaš Momir Rnić, kao i rukovodioci Javne ustanove “Sportski objekti”.
 
 
 
 
Poseta Zrenjaninu okončana je obilaskom sportskog kompleksa na Karađorđevom trgu - gradskog stadiona u rekonstrukciji, stare i nove sportske hale.  
 
Sumirajući današnju posetu, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da su u Briselu bili pravični i inteligentni kada su laskavo priznanje “Evropski grad sporta” dodelili gradu kao što je Zrenjanin. 
- U Olimpijskom komitetu Srbije veoma poštujemo ovaj grad, tradiciju, sve njegove sportiste. Nalazimo se pred spomenikom Vilmošu Lociju, a ja sam imao priliku da radim sa Rankom Žeravicom i profesorom Nikolićem, koji su ga obožavali, ne samo kao najboljeg košarkaša svog vremena, već i kao divnog čoveka. Hvala gradonačelniku što nas je ugostio i što smo imali priliku da obiđemo i sportski muzej, sjajan prostor za koji se nadam da će biti i proširen. Olimpijski komitet u mnogim gradovima organizuje različita takmičenja i trudićemo se da u fokusu tog našeg organizovanja i manifestacija bude Zrenjanin. Pomoći ćemo Zrenjaninu u tome, jer on i njegovi istaknuti sportisti to i zaslužuju. Svi ti ljudi, čije se fotografije nalaze i u muzeju sporta, su heroji našeg naroda - istakao je Maljković i dodao da treba nastaviti s tom tradicijom, edukovati mlade i ostalo stanovništvo.
 
 
 
 
- Osnivač našeg Olimpijskog komiteta, general Svetomir Đukić, pored primarne ideje o “poboljšanju narodnog zdravlja”, druga ideja bila je “unošenje viteštva u sport”, onog što danas, iz raznih razloga, nažalost, nema. Upravo zbog toga, ti ljudi su bili heroji, a s druge strane i vitezovi, jer nikada nisu učinili nešto što nije u redu i u granicama fer-pleja - naglasio je Maljković.   
 
Osvrnuvši se na aktuelni trenutak srpskog sporta, u svetlu priprema za Olimpijske igre u Tokiju, on je rekao da predstoji još borba za učešće košarkaške reprezentacije, ali i borba sa epidemijom Kovid-19.
- U takmičenjima će učestvovati deset ipo hiljada sportista, gde pravila MOK-a ne obavezuju sve sportiste da se vakcinišu. To predstavlja veliki rizik i niko sa strane za sada ne može da dođe, tako da ni ja, kao predsednik Olimpijskog komiteta, neću moći da uđem u Olimpijsko selo, takve će biti mere. Očekujem još neki naš plasman u nekom individualnom sportu, a što se samih nastupa tiče, nedostaju takmičenja i adekvatne pripreme u mnogim sportovima i teško je bilo šta prognozirati - kazao je Božidar Maljković.       
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina zahvalio se na poseti, naglašavajući da je naš grad danas posetila, praktično, najviša delegacija OKS, s predsednikom, potpredsednikom, generalnim sekretarom i izvršnim direktorom, što već samo po sebi govori o značaju koji Olimpijski komitet Srbije daje Gradu Zrenjaninu, njegovim sportskim dometima, negovanju sportske kulture i olimpijskog duha. 
- Titula “Evropski grad sporta” svojevrsna je prekretnica za Zrenjanin, kada je u pitanju promocija sportskih rezultata, promocija tradicije prisutne u našem gradu. Jedan od važnih segmenata te promocije je i olimpijski pokret i njegove veze s našim gradom. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je još od Melburna i Olimpijskih igara 1956. godine Zrenjanin na svim igrama imao predstavnike, to dovoljno govori o olimpizmu u našem gradu, ali i o tome da retko koji grad u našoj zemlji, pa i u Evropi, baštini tako dugu olimpijsku tradiciju - rekao je Salapura i podsetio da je naš grad na olimpijskim igrama do sada predstavljalo 47 sportista, trenera, sudija ili funkcionera, te da su u Zrenjanin stigle 23 olimpijske medalje, na šta svi treba da smo ponosni.
 
- Takođe, predočili smo Olimpijskom komitetu sve naše resurse, posebno kada je u pitanju sportska infrastruktura, a poznato je i da imamo dobru saradnju s brojnim nacionalnim sportskim savezima, da smo bili domaćini značajnih međunarodnih takmičenja, domaćini priprema i upravo su rvači iz Zrenjanina, gde im je baza za pripreme, uzeli norme i za Rio de Žaneiro i za Tokio. Naš grad, dakle, ima uslove za organizaciju velikih takmičenja, ali i realizaciju priprema gde mogu sportisti da dođu do olimpijskih normi - istakao je gradonačelnik Zrenjanina, Evropskog grada sporta 2021.  
 
 
 
   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5938/OKS_u_Zrenjaninu_0.jpg