Predsednik Vučić: pozivam kineske partnere da se pripreme za gradnju auto-puta od Beograda do Zrenjanina

- Pozivam kineske partnere iz kompanije “Čajna Šandong” da se pripreme na vreme i da, ukoliko dobiju posao, izgrade taj auto-put najbrže do sada, odnosno da imaju još veći broj ljudi i mašina na gradilištu. Tim auto-putem bismo uvezali celu Bačku i Banat - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući juče gradnju još jedne izuzetno značajne državne investicije, auto-puta od Beograda do Zrenjanina. U razgovoru sa predstavnicima kompanije “Čajna Šandong” istakao je da će država biti spremna za razgovore sa kineskim izvođačem do kraja godine, da će vrlo brzo za auto-put biti pripremljen projekat, a da bi već u 2022. godini mogli da krenu radovi.
 
 
Foto: Predsedništvo Srbije
 
Predsednik Srbije, obilazeći juče radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, koju takođe gradi kompanija “Čajna Šandong hajspid”, naglasio je da je izgradnja auto-puteva u tom delu Srbije, u Vojvodini, veoma važna, a napomenuo je i da kineska kompanija “Linglong” realizuje veliku investiciju u Zrenjaninu, vrednu 900 miliona dolara.  
 
Podsetio je da se na teritoriji pokrajine, kada je putna infrastruktura u pitanju, osim gradnje auto-puta Beograd - Zrenjanin, očekuje i početak radova na Fruškogorskom koridoru od Rume do Novog Sada, kao i da je u planu deonica od Novog Sada do Zrenjanina.
 
 
Projekat za gradnju auto-puta Beograd (čvor Ovča) - Zrenjanin u fazi je pripreme, a realizuje se na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog prošle godine s Vladom Republike Srbije. Predviđeno je da dužina kompletne buduće saobraćajnice bude 113 kilometara, a projekat podrazumeva izgradnju punog profila auto-puta, između Novog Sada, Zrenjanina i obilaznice Beograda, sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Od toga će trasa Beograd - Zrenjanin biti dužine 58, a Zrenjanin - Novi Sad 45 kilometara. 
 
Takođe planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora. Procenjena vrednost izgradnje je oko 600 miliona evra. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5933/Vucic_Iverak-Lajkovac_0.jpg