Završna konferencija projekta “Pametna i održiva potrošnja energije“ - Zrenjanin dobio “pametnu zgradu” i Regionalni centar za energetsku efikasnost

Završnom konferencijom, otvaranjem prve “pametne zgrade” u Banatu i uspostavljanjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost, prvog takve vrste u Srbiji, danas je u Zrenjaninu obeležen završetak IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija “Pametna i održiva potrošnja energije“ (eng. Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC). Vodeći partner na projektu bio je Grad Zrenjanin, s partnerima - Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, gradom Temišvarom i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.000 evra.
 
 
 
Regionalni centar za energetsku efikasnost smešten je u novoizgrađenom objektu u Ulici dr Kornela Radulovića koji predstavlja prvu pametnu zgradu u Banatu, čija je površina približno 500 m2 i koja je izgrađena po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje - sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost. Vrednost radova na pomenutom objektu je blizu 400.000 evra, a simbolično su ga, presecanjem vrpce, otvorili ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, Njena ekselencija ambasador Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju i  gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nebojša Vojnović, predstavnici Grada Zrenjanina i opština Srednjobanatskog okruga, a on-lajn su se iz Temišvara obratili Anka Lolesku, izvršna direktorka Regionalnog biroa za prekograničnu saradnju i Fric Dominik Šamuel, gradonačelnik tog grada.
 
 
 
Ministarka Jadranka Joksimović rekla je da su “zelena agenda” i “energetska efikasnost” teme koja će biti aktuelne u narednim decenijama i da će za projekte u tim oblastima Evropska unija i ubuduće izdvajati značajna sredstva. 
- Sredstva će izdvajati i Republika Srbija, kroz nacionalni plan “Srbija 2025” i počeli smo da sprovodimo brojne projekte, od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, separacija otpada, domena energetske efikasnosti, svega onog što možemo svrstati u sektor “zelenih” programa i projekata i što jeste ona formula “20-20-20”, koju je definisala Evropska unija - 20 odsto smanjiti količine ugljendioksida, 20 odsto povećati obnovljive izvore energije i 20 odsto povećati energetsku efikasnost. Upravo to ima za cilj i ovaj projekat, i ova zgrada, i mi time pokazujemo da zaista pratimo sve ono što su novi izvori ekonomskog rasta u Evropi - istakla je ministarka Joksimović i pohvalila Regionalni centar za razvoj “Banat”, koji već godinama realizuje kvalitetne projekte s patrtnerima iz Rumunije, s kojom Srbija ima jedan od najboljih programa saradnje već 12 godina.  
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Grad Zrenjanin, u prethodnom periodu, radio mnogo u cilju dostizanja evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, te da ovaj projekat predstavlja krunu dosadašnjih, ali i početak novih aktivnosti.
- Danas smo ponosni što dobijamo ovakav objekat, što postajemo primer dobre prakse i dokazujemo da možemo da pratimo evropske tokove. Ceo projekat upravo ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti”, naveo je Salapura i podsetio na najznačajnije dosadašnje efekte učešća grada u IPA programu prekogranične saradnje.

- U pitanju su projekti koji se mere višemilionskim iznosima u evrima, a na obostranu su korist i našim sugrađanima i rumunskim prijateljima. Zahvaljujući toj saradnji, rekonstruisali smo našu sportsku halu “Medison”, nabavili vrednu opremu za reagovanje u vanrednim situacijama, a u završnoj fazi je realizacija velikog strateškog projekta “Revitalizacija kanala Begej”, koji Zrenjaninu i Temišvaru, kao i čitavom srednjem Banatu, donosi nove razvojne mogućnosti. Takođe, Grad Zrenjanin je kapacitete EU fondova koristio i u drugim oblastima, a jedan od takvih primera je i na susednoj lokaciji, gde je Austrijska razvojna agencija pomogla gradnju Regionalnog edukativnog centra “Banat” - kazao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Kako je navela Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.
- Osim što je grad Zrenjanin dobio prvu “pametnu zgradu” i Regionalni centar za energetsku efikasnost, u okviru projekta realizovan je niz aktivnosti - izrada master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, što otvara vrata za nove projekte u budućnosti, u okviru pilot akcija u tri zrenjaninske srednje škole postavljeni su instrumenti za merenje različitih energetskih parametara i kvaliteta vazduha, obavljeno je termovizijsko snimanje dronom 60 javnih objekata, opremom takođe nabavljenom kroz projekat, a održali smo i niz edukacija za različite ciljne grupe. Sve su to preduslovi da Zrenjanin bude jedan od energetski efikasnih gradova i primer za gradove u Srbiji - objasnila je Živković. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5914/RCR_Banat_0.jpg