Zrenjanin prvi grad u Vojvodini koji se pridružio Pokretu za decu "Tri plus" - podrška porodicama sa troje i više dece

Zrenjanin je od danas član udruženja - Pokreta za decu "Tri plus", a ugovor o tome u Gradskoj kući potpisali su danas gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik tog udruženja Vladica Gavrilović.  
 
 
 
Događaju su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović, načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica, direktorka Centra “Most” Nevena Montresor i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.
 
 
 
 Udruženje „Pokret za decu tri plus“ iz Čačka je osnovano sa ciljem pružanja podrške porodici, podsticaju rađanja i porasta nataliteta u Republici Srbiji, a njihova inicijativa i projekat „Cena minus za 3+“ je podržana i od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 
 
Inače, odluka o pristupanju Grada Zrenjanina članstvu tog udruženja doneta je na skupštinskoj sednici, a donošenju odluke o tome pristupilo se iz potrebe vođenja odgovorne pronatalitetne politike, utvrđivanja većeg obima prava u oblasti dečije i porodične zaštite, kao i unapređenja mera populacione politike na teritoriji grada Zrenjanina. Članstvom u udruženju “Tri plus” proširuje se broj mera populacione politike i obim podrške porodicama sa decom, čime se dodatno osnažuju i podstiču roditelji na rađanje trećeg i narednog reda rođenja deteta, što predstavlja težnju porodica i Grada, doprinosi prirodnom priraštaju i menjanju demografske slike grada Zrenjanina.
 
 
 
Obraćajući se novinarima, gradonačelnik Simo Salapura je rekao da Grad Zrenjanin vodi odgovornu populacionu politiku, pronatalitetnu politiku i da se to ogleda kroz nekoliko pokazatelja, pre svega u iznosu koji grad izdvaja iz budžeta, a što je gotovo 180 miliona dinara.
- Ne zaboravimo da smo u prethodnom periodu izgradili još jedan vrtić u naselju “Putnikovo” , da imamo sedam novih vrtićkih grupa u naseljenim mestima, a naglašavam i da u našim vrtićima nema liste čekanja. Naravno, tu su i druge mere koje realizujemo kao grad, kroz različite programe, poput dodele stipendija, povlastica za prevoz učenika, besplatnog školskog pribora i mnoge druge mere koje realizujemo - rekao je gradonačelnik Salapura.
 
Istakao je i da je današnje potpisivanje ugovora sa Pokretom za decu “Tri plus” još jedna u nizu mera kojima grad želi da ohrabri porodice sa troje i više dece i da doprinos u borbi protiv bele kuge.
- Ono što će grad uraditi jeste da ćemo, u prvoj fazi, kroz naša javna preduzeća i ustanove spremiti paletu popusta, a u drugoj fazi tražićemo da se u ovaj sistem popusta uključe i naša privatna preduzeća iz Zrenjanina - kazao je gradonačelnik i izrazio očekivanje da će javni poziv porodicama sa troje i više dece biti raspisan u aprilu, a da se dodela kartica očekuje od maja meseca i da će ti programi biti realizovani tokom cele godine. 
 
 
 
Vladica Gavrilović rekao je da je Zrenjanin prvi grad u Vojvodini koji se pridružio Pokretu sa jasnom željom da najveći neprijatelj - bela kuga bude pobeđena.
Rekao je da je mali broj porodica sa troje dece u Srbiji, tek 7,8 odsto, a da bi Srbija imala isto stanovnika kao sada, potrebno je da taj procenat bude 45.
- Zrenjanin je inače 24 lokalna samouprava koja je pristupila Pokretu, a cilj je da probudimo svest građana Srbije o tome koliko je alarmantna situacija. Kroz ovaj projekat će porodice sa troje i više dece dobiti ne samo kartice kojima će ostvarivati popuste, već i “Ponosnu karticu” da im se ukaže koliko je njihova uloga u ovom trenutku važna - rekao je Gavrilović.
 
Više informacija o Pokretu “Tri plus” i karticama dostupni su na internet sajtu - https://triplus.org.rs/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5932/Ugovori_3__0.jpg