Gradonačelnik, povodom Dana studenata: prebrodićemo ovu situaciju, vratićete se normalnom životu i nastavi na fakultetima

Studenti u našoj zemlji danas, 4. aprila, obeležavaju svoj dan. Ponovo u specifičnim uslovima, s epidemiološkim merama koje podrazumevaju on-line nastavu, bez organizovanih manifestacija koje su uvek pratile ovaj datum u svim unverzitetskim centrima u Srbiji i gradovima u kojima egzistiraju visokoobrazovne ustanove, uključujući i Zrenjanin.
 
U našem gradu ranijih godina proslava je tradicionalno organizovana u studentskom domu “Mihajlo Predić - dr Miša”. Izostala je i prethodne i ove godine, a nastava se na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin”, Visokoj tehničkoj školi, odeljenjima drugih fakulteta u našem gradu odvija “na daljinu”.
 
Povodom Dana studenata, oglasio se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
- Već drugu godinu, nažalost, studenti svoj dan dočekuju van učionica i fakulteta, van studentskih domova i menzi, van sportskih terena u svojim kampusima i u ovom trenutku dele sudbinu svojih kolega širom sveta. Bez obzira na takve trenutne okolnosti, studenti u našoj zemlji, u našem gradu, ostaju onaj pokretački deo društva, onaj vitalni segment nauke, progresa, inovacija, svega što danas donose nove tehnologije i novi načini razmišljanja. Mnogo puta smo poslednjih godina isticali koliko nam je važno da u Zrenjaninu otvaramo nove smerove i odeljenja drugih fakulteta. To smo realizovali i na našem Tehničkom fakultetu, renovirali smo zgradu nekadašnjeg “Komiteta” za potrebe novog fakulteta, izlazimo u susret privredi i njenim zahtevima, s tom praksom ćemo i nastaviti.
Verujem da ćemo, uz masovnu vakcinaciju i dalje poštovanje epidemioloških mera, u najskorije vreme prebroditi ovu situaciju, savladati epidemiju, da ćete se brzo vratiti normalnom životu i studiranju i da ćemo naredne školske godine sve vaše značajne datume i manifestacije obeležavati zajedno. Čestitam vam Dan studenata - poručio je gradonačelnik Simo Salapura zrenjaninskim visokoškolcima.
 
 
Današnji dan ustanovljen je kao Dan studenata Univerziteta u Beogradu, ali ga obeležavaju svi studenti u Srbiji. Taj datum obeležava se u znak sećanja na studentske proteste 1936. godine kada je u sukobu sudenata i pripadnika profašističke “Organizacije nacionalnih studenata” poginuo Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta u Beogradu. Za Dan studenata proglašen je 1954. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5953/Sportski_savez_Srbije_00.jpg