Mladim motociklistima uručene kacige i za njih organizovana obuka - Grad želi da doprinese njihovoj bezbednosti

U sklopu akcije AMSS "Kaciga glavu čuva" danas je u Velikoj sali Kulturnog centra realizovana obuka, a potom i podela zaštitnih kaciga za motocikliste. 
 
Tom događaju prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je zajedno sa Slavišom Lakićevićem, načelnikom PU Zrenjanin,  mladim motoristima uručio kacige koje je, kako je naveo, obezbedio Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina. 
- Cilj nam je da se viđamo i u narednom periodu i da vodimo računa o bezbednosti, a ono što sam danas primetio jeste da je i njima drago što Grad Zrenjanin i Policijska uprava Zrenjanin brinu o njima i žele da doprinesu većoj bezbednosti naših motociklista - rekao je Santovac.
 
Naveo je da je danas podeljeno dvadeset kaciga i da su one, pre svega, dodeljene mladim motoristima koji su danas bili prisutni.
 

- Želimo da pomognemo njima, mladim motociklistima, da doprinesemo njihovoj većoj bezbednosti i edukaciji, jer, ovi stariji već imaju dovoljno iskustva - rekao je on.
Motociklistima su se danas obratili Goran Živković, načelnik Saobraćajne policije u Zrenjaninu, Mirko Petrović iz Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina, kao i motociklisti Darko Todorov - Frajta i Miša Hromčik, koji su govorili o bezbednosti u saobraćaju i važnosti kvalitetne opreme i ispravnosti motocikala.    

Kako je danas rečeno, javni podaci govore da su vozači i putnici na mopedima i motociklima treća najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u Srbiji. Putnici na motorizovanim dvotočkašima čine oko 10 odsto poginulih, biciklisti 9, a od toga je 9 odsto dece biciklista. U 36 posto saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju dvotočkaši, vozač motornog vozila nije uočio dvotočkaša, a u 12 odsto slučajeva vozač dvotočkaša nije uočio drugo vozilo.

Podaci pokazuju i da polovinu od 1,2 miliona ukupno poginulih godišnje u saobraćaju u svetu čine pešaci i vozači bicikala i motocikala, pri čemu pešaci čine 22 odsto, motociklisti 23, a biciklisti 4 odsto. Mnoge države su intenzivirale strategiju povećanja bezbednosri u saobraćaju, uključujući i izmene zakona u cilju povećanja bezbednosti vozila i puteva, ali su i dalje u zaostatku siromašne zemlje.
 

"Kaciga glavu čuva" je tradicionalna akcija Auto moto saveza Srbije koja je usmerena pre svega na vozače motocikala i bicikala, ali i na ostale učesnike u saobraćaju. Auto-moto savez Srbije ovu akciju sprovodi od 2010. godine u cilju podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju kao i kulure ponašanje učesnika u saobraćaju. 
 
Kroz akciju ˝Kaciga glavu čuva˝ organizovana su javna okupljanja i konferencije za medije na kojima je govoreno o zabrinjavajućoj statistici i motociklistima kao jednoj od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju i na kojima je poklonjeno više hiljada zaštitnih kaciga i edukativnog materijala a sve sa ciljem skretanja pažnje na bezbednost u saobraćaju.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5975/kacige_1a.JPG