Nastavljaju se investicije u građevinskom sektoru - ruši se upravna zgrada nekadašnjih preduzeća “Centroduvan” i “OKRIM”

Nastavljaju se investicije u građevinskom sektoru u Zrenjaninu i još jedan, godinama napušten, objekat nedaleko od centra grada ustupiće mesto novom, najverovatnije stambeno-poslovnom zdanju, čija je gradnja na toj lokaciji dozvoljena planskim dokumentima. U pitanju je upravna zgrada nekadašnjeg zrenjaninskog trgovinskog preduzeća “Centroduvan”, na uglu ulica Ive Lole Ribara i Petefijeve. Nakon gašenja tog preduzeća, objekat je bio u vlasništvu preduzeća “OKRIM” Mirka Vučurevića, o čemu još uvek svedoči tabla pored ulaznih vrata.  
 
 
 
U toku je uklanjanje krovne konstrukcije, a po rušenju kuće uslediće i rušenje dvospratnog magacina u kom je “Centroduvan” skladištio upravo duvan. Ruinirani magacin, dok se gradska pijaca nalazila na staroj lokaciji, služio je jedno vreme vlasnicima tezgi, za smeštaj robe i mobilijara. Ukupna površina parcele na kojoj su zgrada i magacin iznosi nešto više od  1.700 kvadratnih metara. 
 
Prostrana kuća na uglu pomenutih ulica, izgrađena je u prvoj polovini XIX veka i  pretpostavlja ce da je sagradio Jovan Trifunac, u to vreme glavni pravnik Torontalske županije. Porodica Trifunac bila je među najuglednijim bečkerečkim porodicama.
 
Kuća poseduje prostran plac koji je nekad bio ograđen od ulice punim zidom, a unutar tog prostora se nalazio vrt, na čijem je sada mestu pomenuti magacin i manja javna parking-površina ispred. 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5973/Centroduvan_rusenje_0.jpg