Po petnaesti put dodeljena godišnja priznanja Sportskog saveza Grada Zrenjanina - u 12 kategorija nagrađeno 26 dobitnika

Tradicionalna svečanost dodele godišnjih priznanja Sportskog saveza grada Zrenjanina održana je danas, po petnaesti put, u Baroknoj sali zrenjaninske Gradske kuće, uz prisustvo čelnika Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog upravnog okruga i predstavnika sportskih asocijacija i institucija Republike Srbije i AP Vojvodine. Za sportska dostignuća i rezultate u 2020. godini nagrađeno je 26 sportista, sportskih klubova, stručnjaka, sudija, donatora, propagandista u sportu, a dodeljena su i posebna priznanja i nagrada za životno delo. O najboljima je odlučivao Upravni odbor Sportskog saveza grada Zrenjanina, a priznanja su dodeljena u 12 kategorija. 
 
 
 
 
Prisutne su na početku svečanosti pozdravili predsednik Sportskog svaeza grada Zrenjanina Rajko Petrović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je napomenuo da je prethodna godina sportistima uskratila ono najvažnije - takmičenja, ali da su se oni i u takvim okolnostima pripremali i trenirali. 
Istakao je da se sport još jednom uzdigao iznad problema sa kojima se suočilo društvo. Odao je i priznanje sportskim radnicima iz našeg grada koji su izgubili bitku s opakom bolešću - Ivanu Guti Grubačkom, Goranu Starčeviću i Radiši Dupljanoviću. Kao najznačajniji sportski domet naveo je proglašenje Zrenjanina za “Evropski grad sporta 2021”.
- Čitave prošle godine smo vredno radili  da se na najbolji način predstavimo Evropskoj asocijaciji prestonica i gradova sporta. I uspeli smo, pre svega zahvaljujući vama, sportistima. Nakon što smo podsetili sportsku komisiju na sportske rezultate kojima se dičimo i uz pominjanje svetski poznatih imena, komisija za dodelu  titule nije imala dileme da li treba da budemo “Evropski grad sporta” - rekao je gradonačelnik i podsetio na uručenje prvih sportskih pasoša rvačkim šampionima Evrope Nemešu i Datunašviliju. 
 
 
 
Još se osvrnuo i na aktuelna sportska dostignuća zrenjaninskih kolektiva, plasman košarkašica i vaterpolista u najviši rang takmičenja.
- Uz odbojkašice, rukometaše, rvače, stonotenisere, kuglašice, širi se krug uspešnih u ekipnim sportovima. Želimo da se i dogodine zadrže u ovom stepenu takmičenja. Podržaćemo i takmičare u pojedinačnoj konkurenciji, svesni koliko je teško nastupati sam i osvajati medalje. Ovo je olimpijska godina u kojoj ćemo imati i predstavnike iz Zrenjanina, neka nam svima njihov  plasman na Olimpijske igre i osvojena medalja budu podstrek za dalje uspehe na ličnom  i poslovnom planu - poručio je gradonačelnik Salapura. 
 
On je, zajedno sa  predsednikom Sportskog saveza Srbije, Davorom Štefanekom, uručio  nagrade najuspešnijim kadetima, juniorima i seniorima. U kadetskoj konkurenciji priznanje su zaslužili član Plivačkog kluba “Proleter” i Atletskog kluba “AS 023” Justin Cvetkov i članica Atletskog kluba “Banat” Dunja Sikima. Među juniorima su se najviše istakli plivač “Proletera” Ognjen Kovačević i odbojkašica Aleksandra Uzelac. U seniorskoj kategoriji, među sportistima u olimpijskim sportovima i sportovima koji su pridružene članice MOK-a, priznanja su dobili rvač “Proletera” Viktor Nemeš i odbojkašica ŽOK “Klek” Nevena Džamić.
 
 
 
 
U kategoriji neolimpijskih sportova, nagrađeni su junior i juniorka Bogdan i Tijana Drašković, članovi Kluba borilačkih sportova “Internacional”, Predrag Klepić, član  Savate kluba “Banat”, među seniorima, i kuglašica “Kristala” Ljiljana Frenc, među seniorkama. U kategoriji sportista s invaliditetom nagrađen je sportista u više disciplina, član kluba “Hendi sport” Kristofer Švarc.  
 
Najbolje kadetske sportske ekipe su Plesni klub “Fridens” i Rvački klub “Proleter”, juniorske ekipe su Kajak  klub “Begej” i Vaterpolo klub “Proleter”, dok su u seniorskoj konkurenciji nagrađeni šampioni Srbije, Kuglaški klub “Kristal” i Rvački klub “Proleter”. Trener rvača, Vojislav Trajković, zaslužio je priznanje u kategoriji sportskih stručnjaka-trenera, dok su među sportskim radnicima nagrađeni Srđan Bogaroški, za trenerski rad u vaterpolo sportu i Dragan Jocić, plivački trener.
 
 
 
 
Zoran Stojačić je proglašen za stručnjaka u sportu, a fudbalski sudija Ivan Mikalački za sportskog sudiju. Posebno priznanje dodeljeno je organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin, najuspešniji propagandista u sportu je novinar Mile Novaković, a sponzor-donator Menjačnice “Spin” iz Zrenjanina. 
 
Priznanje za životno delo uručeno je istaknutom pedagogu, treneru i sportskom funkcioneru u streljačkom sportu, u kom je proveo više od sedam decenija - Slavoljubu Grozdanovu
 
U ime nagrađenih zahvalio se Mile Novaković. Današnju svečanost je umetničkim nastupom uveličala naša sugrađanka Milica Dosković, članica  Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Moderator programa bio je sportski novinar i komentator Radio-televizije Vojvodine Lazo Bakmaz
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6000/nagrade_SSGZ_2021_0.jpg