Porodica Mijatov iz Taraša uz podršku države kupila 111 junica

Zrenjaninci se sve više opredeljuju za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Porodica Mijatov, iz Taraša, odlučila je da se zbog dobrih uslova za razvoj poljoprivrede bavi stočarstvom. Mijatovi su kupile 111 junica irske rase angus, koje spadaju među najperspektivnija grla za tov i mlekarstvo. Država obezbeđuje subvenciju od 50 odsto za kupovinu ovih grla, odnosno 40.000 dinara po sistemu krava – tele. Svih 111 junica stiglo je juče u Taraš. Gazdinstvo Mijatov posetio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 
 
 
- Poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo na teritoriji Zrenjanina sve jače se razvijaju uz pomoć države. Republičko ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedili su čitav niz podsticaja koji će pomoći našim sugrađanima da osnaže poljoprivredna gazdinstva i unaprede proizvodnju. Najbolji dokaz da se država na pravi način posvetila razvoju svih segmenata agrara jeste primer porodice Mijatov. Oni su se do sada bavili ratarstvom, i, upravo zbog značajnih beneficija dobijenih od države i dobrom privrednom ambijentu, odlučili su da prošire svoju proizvodnju i na stočarstvo. Mijatovi će, kao i ostali poljoprivrednici na teritoriji Zrenjanina, moći da računaju i na podršku grada, koji unutar svojih ovlašćenja i svog budžeta takođe sprovodi čitav set mera podrške agrarnoj proizvodnji - rekao je Santovac.
 
 
 
Prema rečima Žarice Mijatova, nabavka grla angus nije bila teška odluka.
- Pomoć države od 50 odsto je izuzetno veliki podsticaj. Započeti proizvodnju bilo čega upola cene je ogromna ušteda i ogromna podrška. Pored toga, angus grla su ekonomski vrlo isplativa za uzgoj. Mlečnost krava je izuzetna, i kreće se od 1.800 do 2.200 litara mleka za šest meseci, nakon čega se praktikuje zasušenje krava i priprema za novi ciklus reprodukcije. Bikovi tovljenici vrlo lako dostižu 700 do 850 kilograma. A zavisno od dužine tova mogu dostići i veće težine. Najveća prednost ove rase jeste mogućnost dobre reprodukcije i tovnih osobina u relativno skromnim uslovima na travnatim površinama uz minimalno angažovanje radne snage i idealan je za gajenje u Srbiji. Uzgoj na pašnjacima je uslov da se ostvari dobar profit. Angus je upravo takva rasa, otporna, zahvalna za uzgoj koja daje meso najboljeg kvaliteta, koje je traženo u ugostiteljstvu - rekao je Mijatov.
 
Budžetom za 2021. godinu grad Zrenjanin je za podršku i razvoj poljoprivrede izdvojio 75 miliona dinara. Pored toga, obezbeđena su i sredstva za uređenje atarskih puteva.
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6001/Santovac_krave_Taras_0.jpg