Santovac: Pomirenje u Elemiru, krave ponovo mogu na ispašu

Elemir ponovo diše kao jedno. Stočari, koji na ispašu kroz selo teraju oko 200 krava, i ostatak Elemira, pomirili su se danas u 16 sati, uz posredovanje lokalne samouprave, i krave ponovo mogu da idu na pašnjake. Dogovor je postignut sedam dana nakon izbijanja nesporazuma, a posrednik u pregovorima bio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina. Santovac je danima razgovarao i sa stočarima i sa građanima, koji su tvrdili da krave uništavaju i prljaju centar sela, i koji su tražili da im se zabrani prolaz. Zahvaljujući njegovom angažovanju nađeno je kompromisno rešenje, pa krave više neće prolaziti kroz centar Elemira, ali neće ići ni zaobilaznim putem. Mlečna grla prolaziće najširim ulicama.
 
 
 
 
Santovac je organizovao sastanak u Elemiru na kom su prisustvovali predstavnici Mesne zajednice, predstavnici stočara i građani koji smatraju da krave ne treba da idu kroz centar sela.
- Za Elemir je ispaša krava pitanje od prvorazrednog značaja. Pitanje koje im znači život. Egzistenciju. Budućnost. Ispaša krava njihovim vlasnicima obezbeđuje uštedu i dodatni prihod, i dovoljne količine mleka i mesa. Od čega oni plaćaju račune, školuju svoju decu, plaćaju porez. S druge strane ostali žitelji sela imaju pravo na uređen život, na mir, i očuvanje imovine zajednice. Za nas kao lokalnu samoupravu važno je da Elemiru pomognemo da se pitanje reši u interesu svih. Zato smo postigli dogovor da se stočarima obezbedi alternativni prilaz pašnjacima, da bi mogli da razvijaju svoju poljoprivrednu delatnost, a ujedno da obezbedimo poštovanje potreba ostalih građana Elemira, i očuvanje zajedničke infrastrukture - rekao je Santovac.
 
 
 
Predsednik MZ Elemir Milan Poučki pohvalio je postizanje dogovora.
- Važno je da smo došli do dogovora. Važno je da sačuvamo jedinstvo zajednice i pomognemo jedni drugima. Mi smo pre svega dobre komšije, i treba da živimo složno, podržavajući i pomažući jedni druge. Gradska vlast je razumela da je ovo važno pitanje. Zamenik gradonačelnika je sa svima nama danima bio na vezi i pomogao nam je da dođemo do dogovora - rekao je Milan Poučki.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5993/Elemir_krave_0.jpg