Sredstvima Pokrajine i Grada Zrenjanina, u višemilionskim iznosima, obnavlja se školska infrastruktura u nekoliko objekata na teritoriji grada

Ulaganja u školske objekte i infrastrukturu ove školske godine mere se višemilionskim iznosima, u čemu učestvuju Grad Zrenjanin i Pokrajinska vlada. U pitanju su ulaganja i davanja mimo redovnih, a tiču se rekonstrukcije, adaptacije, sanacije ili investicionog održavanja školskih objekata. 
 
U osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, u zrenjaninskom naselju “Šumica”, u toku su obimni  zanatski radovi na zameni kompletne stolarije i ugrađuje se 144 novih prozora i 5 ulaznih vrata. Grad Zrenjanin izdvojio je za tu namenu iz budžeta 7 miliona dinara. Stolarija u toj školi nije obnavljana od 1963. godine, kada je školska zgrada i sagrađena. Nakon zamene svih prozora i vrata, planira se i uređenje zidova učionica i hodnika, kao i fasade.
 
 
 
Grad je ove školske godine sredstvima u iznosu od 1,4 miliona dinara finansirao i radove na sanaciji kompletnog sprata - potkrovlja u Ekonomsko-trgovinskoj školi “Jovan Trajković”. Radovi su izvedeni u četiri učionice, jednom kabinetu i hodniku, a obuhvatili su sanaciju plafona, uz izolaciju i spuštanje plafona, zamenu električnih instalacija i rasvete.   
 
Tehnička škola u Zrenjaninu bogatija je za motorno vozilo - automobil marke “Dačija Sandero” kao novo nastavno sredstvo u toj obrazovnoj ustanovi kojoj je jedno od područja rada školovanje kadrova u oblasti saobraćaja. Za nabavku vozila izdvojeno je oko 1,3 miliona dinara, a koristiće se za obuku tehničara drumskog saobraćaja.  
 
U dečjem vrtiću pri melenačkoj osnovnoj školi “Dr Boško Vrebalov” izvršena je zamena dva dotrajala gasna kotla za nove, sa zidnim izvodom, čime su znatno poboljšani uslovi boravka za više od sto mališana iz najvećeg naseljenog mesta na gradskoj teritoriji. Za tu namenu je iz gradskog budžeta opredeljeno 300 hiljada dinara. 
 
 
 
Pokrajinska vlada, na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, pre nekoliko dana je opredelila 11,7 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investiciono održavanje objekata tri osnovne i dve srednje škole na teritoriji Grada Zrenjanina. Najviše sredstava, 3,1 miliona dinara, dobila je EGŠ “Nikola Tesla”, za radove na fasadi dela zgrade škole, dok će Srednja poljoprivredna škola, sredstvima u iznosu od 2,9 miliona dinara izvršiti adaptaciju dela školske zgrade. 
 
Osnovna škola “Slavko Rodić” u Lazarevu dobila je tri miliona dinara na ime finansiranja tekućeg održavanja sanitarnih čvorova, OŠ “Sonja Marinković” iskoristiće 1,8 miliona dinara za zamenu prozora, u okviru druge faze investicionog održavanja, dok je OŠ “Servo Mihalj” opredeljeno 860 hiljada dinara za tekuće održavanje objekta sportske sale. 
 
Pokrajinski sekreatrijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je dva miliona dinara Srednjoj poljoprivrednoj školi u Zrenjaninu, i tim sredstvima nabaviće se univerzalna širokoredna sejalica i oprema za prasilište i odgoj, namenjeni praktičnom radu učenicima poljoprivrednog i veterinarskog smera te škole. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da pomoć školama stiže i u okviru programa NIS “Zajednici zajedno” i da nam je zajednički cilj i interes da školski objekti budu što bolje uređeni i opremljeni. 
- U ime Grada Zrenjanina zahvaljujem i Pokrajinskoj vladi i društveno-odgovornim kompanijama na svim izdvajanjima, a mi ćemo nastojati da iz našeg budžeta i dalje opredeljujemo značajna sredstva za sanaciju i obnovu školskih prostora, učionica, kabineta, kao i nabavku savremene opreme i sredstava, gde god se za tako nešto ukaže potreba - naglasio je gradonačelnik. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5979/Zamena_prozora_OS_Zmaj_0.jpg