U sklopu akcije “Posadi svoj hlad” deljene besplatne sadnice građanima

U sklopu akcije “Posadi svoj hlad”, koja je pokrenuta zahvaljujući inicijativi NVO “Zeleni razvojni centar” i velikom broju građana, a kojoj se priključio i Grad Zrenjanin, danas su na glavnom gradskom trgu deljene besplatne sadnice.
 
Podeljeno je 100 sadnica belog jasena, a jedna osoba mogla je da dobije najviše jednu sadnicu.
 
 
 
Sadnice je građanima uručio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je istakao da je, imajući u vidu malu pošumljenost, Grad Zrenjanin potpuno svestan potrebe pošumljavanja što zahteva da svi zajedno damo doprinos da se takva situacija promeni i poveća broj stabala na teritoriji našeg grada.
- Mi smo ove godine već konkurisali kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i dobili sredstva za uređenje parka sa skoro 2.000 novih sadnica i očekujemo realizaciju u narednom periodu. Imali smo već akcije sadnje koje su organizovane u saradnji sa pojedinim kompanijama koje rade na teritoriji našeg grada, a danas smo građanima podelili i sadnice sa ciljem da i oni učestvuju u svemu tome i da osete potrebu da se poveća pošumljenost - rekao je Santovac i najavio novu akciju sadnje već za narednu nedelju, a u kojoj će učestvovati i strani ambasadori. 
 
 
 
Rekao je da je dat signal svima da je potrebno raditi na pošumljavanju i izrazio nadu da današnji veliki broj zainteresovanih Zrenjaninaca za sadnice jasno pokazuje da su tu potrebu shvatili i imaju želju da na tom polju nešto učine. 
- Nadamo se da ćemo na jesen nastaviti sa ovim aktivnostima jer tu želju vidimo - rekao je on.
 
Govoreći o značaju današnje akcije, Aleksandra Magazin, šef rasadnika u komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo”, još jednom je istakla potrebu za novim sadnicama u gradu.
- Krenuli smo u akciju i nadam se da ćemo uspeti, istina, za to će nam trebati par godina, ali se nadam da ćemo ostvariti svoj cilj - rekla je ona.
 
 
 
Ukazala je da je beli jasen autohtona biljka naših prostora, da se lako prima i održava i da je reč o biljci koja raste veličanstveno.   
 
Inače, uz dvogodišnje sadnice belog jasena, građani su dobili i uputstvo za sadnju, a svaka sadnica sadržala je logo sponzora, kao i kod preko kog građani mogu da je registruju i prate uputstva za njen dalji razvoj, dok je druga strana vezice ostavljena za ime i datum sadnje.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5963/Podela_sadnica_Zrenjanin_0.jpg