Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović u poseti Gradu Zrenjaninu: uključivanje Zrenjanina u reforme koje sprovodi NALED

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnik gradonačelnika Jelena Travar Miljević razgovarali su juče s izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violetom Jovanović i menadžerom BFC SEE programa (sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem) Markom Marićem. Sastanak je sazvan s ciljem predstavljanja inicijativa na kojima NALED trenutno radi i razmatranja mogućnosti za uključivanje grada Zrenjanina u reforme koje NALED uspešno sprovodi u saradnji sa Vladom i Narodnom skupštinom Republike Srbije. 
- Zahvalni smo gradu Zrenjaninu na podršci tokom naše decenijske saradnje i danas smo razgovarali na temu poslovnog okruženja u gradu, o tome šta zajedno možemo da uradimo po pitanju poslovnog ambijenta, da se Zrenjanin u narednih godinu dana uključi u naš program gradova i opština po meri privrede, da zadovolji zahteve ovog standarda koji je već međunarodni, da s jedne strane dodatno unapredi rad gradske administracije i kvalifikuje se da uđe u program promocije i razmene s gradovima širom regiona koji su deo tog programa - iznela je Violeta Jovanović utiske nakon radnog sastanka u kabinetu gradonačelnika.
 
 
 
Razgovaralo se i o reformama na kojima NALED radi, gde bi Zrenjanin mogao da bude jedan od pilot-gradova, koji bi “testirali” određena reformska rešenja.
- U pitanju je sistem e-agrar, kojim će se digitalizovati registar poljoprivrednih gazdinstava i pojednostaviti procedure za mere iz nacionalnog budžeta, a bilo je reči i o proširenju sistema za prijavu sezonskih radnika koji u ovom trenutku funkcioniše u poljoprivredi s planom da se proširi na građevinsku oblast, turizam i poslove za pomoć u kući. Da bi taj novi sistem zaživeo na terenu biće neophodan i niz obuka i priprema i ovde je Zrenjanin dobrodošao da učestvuje - dodala je Jovanovićeva. 
 
U NALEDU takođe rade i na postupku okončanja legalizacije i očekuju da integralno rešenje koje su ponudili državi u narednim godinama trajno reši ovo pitanje koje u ovom trenutku predstavlja smetnju uspešnosti poslovnog ambijenta i realizaciji nekih javnih investicija. Zrenjaninu je ponuđena i mogućnost učešća u setovima obuka koje se planiraju zbog izmene propisa, u cilju pružanja podrške NALEDA službenicima u gradovima i opštinama koji rade na poslovima javnih nabavki, kao i na poslovima elektronske uprave i dostave. 
- Biće nam drago da Zrenjanin u svemu tome učestvuje, da bude jedan od lidera i među prvim gradovima u Srbiji koji će testirati ta rešenja i doprineti da ona zažive - zaključila je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.  
 
 
 
NALED je nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje kompanija, opština i organizacija civilnog društva koje rade zajedno na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji. Od osnivanja 2006. do danas, NALED je izrastao u najveću privatno-javnu asocijaciju u zemlji i pozicionirao se kao ključni sagovornik Vlade i Parlamenta u definisanju regulatornih prioriteta i zakonskih rešenja od značaja za privredu. Utiče na promene kroz tri ključne funkcije: posreduje i omogućava stručni dijalog između ključnih aktera u društvu, pruža podršku Vladi pri dizajniranju i sprovođenju javnih politika i prati sprovođenje javnih politika za unapređenje poslovnog okruženja. Neke od tema koje je NALED do sada uspešno pokrenuo su: elektronske građevinske dozvole, reforma katastra, parafiskalni nameti, siva ekonomija, elektronska prijava sezonskih radnika.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6031/Naled_0.jpg