“Mali sajam sporta” poslao lepu sliku s Trga slobode - predstavljeni sportovi, klubovi i bogata ponuda “Evropskog grada sporta 2021”

Segmentom “Sport je važan da bi bio zdrav i snažan - vežbanje sa Ristom sportistom”, u kom su učestvovali mališani iz dečjih vrtića Predškolske ustanove Zrenjanin, danas je na Trgu slobode u prepodnevnim časovima počeo “Mali sajam sporta”, manifestacija koja se održava u organizaciji Sportskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Grada Zrenjanina i njegovih institucija. Sajam je zamišljen kao jedinstvena promocija sportske ponude Zrenjanina i obuhvatio je više sportskih poligona i štandova, uz predstavljanje sportova i klubova, kao i održavanje sportskog seminara na temu “Trening snage kod mladih”, sa predavačem prof. dr Markom Stojanovićem
 
 
 
 
Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, čelnici Sportskog saveza grada Zrenjanina Rajko Petrović i Vukosava Đapić Atanacković, kao i proslavljeni zrenjaninski sportisti i olimpijci, rukometaš Momir Rnić, odbojkaši Nikola i Vanja Grbić i plivačica Miroslava Najdanovski
 
“Mali sajam sporta” manifestacija je koju ove godine Sportski savez Srbije organizuje u 10 gradova naše zemlje, a održavanje sajma u Zrenjaninu ujedno je i deo agende za promociju Zrenjanina kao Evropskog grada sporta 2021. godine.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što se sa gradskog trga danas u svet šalje lepa sportska slika. Poručio je deci i mladima okupljenim na Trgu slobode da u sport i sportske aktivnosti uključe još nekog svog drugara, prijatelja, brata ili sestru.
- Zahvaljujući vama, zahvaljujući bogatoj sportskoj istoriji i svemu što smo učinili u prethodnom periodu, stvorili smo uslove da zrenjaninski sport funkcioniše na nivou koji je zadobio pažnju i Evrope i sveta. Titula “Evropski grad sporta” je titula svih nas i naravno, titula svih vas koji tek treba da nosite zrenjaninski sport, predstavljate nas u svetu, kao ambasadori našeg grada i zemlje. Sport je lep i plemenit i stvara dobre ljude, koji stvaraju dobra dela - istakao je gradonačelnik na otvaranju manifestacije. 
 
 
 
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta rekao je da je veoma važno organizovati ovakve manifestacije, na kojima deca mogu da upoznaju velike sportske šampione i izrazio očekivanja da će “Mali sajam sporta” motivisati što više mladih da se bave sportom i pomoći im da se odluče za granu sporta koja im odgovara. 
- Imaju ovde svoje uzore, svoje šampione, odbojkaše, rukometaše, mnoge grane sporta su zastupljene i Zrenjanin nije bez razloga “Grad sporta” - istakao je Basta.  
 
Otvarajući “Mali sajam sporta”, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković rekao je da je Zrenjanin zasluženo poneo titulu “Evropskog grada sporta”. Istakao je da je manifestacija zamišljena kao jedan od načina uključivanja dece u sistem sporta.
- Ako bar nekog od vas privučemo i zainteresujemo za sport, mi smo uspeli. Zrenjanin je grad s velikim brojem klubova i sportista, to je lepa slika koju on pruža Srbiji i uvek je u samom vrhu sporta u našoj zemlji - poručio je Marinković i predao komplete lopti, namenjene zrenjaninskim školama, predsedniku Saveza za školski sport grada Zrenjanina Milanu Radakoviću.
 
 
 
 
Prisutni proslavljeni sportisti razgovarali su s decom na temu “Kako se postaje šampion”. Gosti su obišli štandove i poligone na Trgu slobode, a potom posetili i Odeljenje sporta u Narodnom muzeju, jedino takve vrste u našoj zemlji. Fudbal, košarka, odbojka, atletika, vaterpolo, borilački sportovi, veslanje, stoni tenis, šah, streljaštvo, motociklizam, badmington, samo su deo bogate zrenjaninske sportske porodice, predstavljene danas na Trgu slobode, kroz terene, poligone, opremu, rekvizite, propagandne materijale, s ciljem da sugrađanima na jednom mestu približe ono što u ovom trenutku čini “Evropski grad sporta”.   
 
Program otvaranja manifestacije je počeo nastupom malog hora dečjeg vrtića “Crvenkapa” i najmlađe grupe plesnog kluba “Fridens”, dok je himnu Republike Srbije otpevala Lara Malenić, učenica odseka solo pevanja u Muzičkoj školi “Josif Marinković” u Zrenjaninu. Moderator programa bio je sportski novinar Radio-televizije Srbije Radoslav Simić
 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6045/Mali_sajam_sporta_0.jpg