Obeležava se Dan pobede nad fašizmom - pomen žrtvama, sećanja i poruke za budućnost

Odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu, danas je obeležena 76. godišnjica od pobede nad fašizmom. Devetog maja 1945. godine, po moskovskom vremenu, sovjetski maršal Žukov ratifikovao je, u ime savezničkih sila, sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajte. Crvena armija zauzela je Berlin i u najvećem delu Evrope tokom maja okončala ratna dejstva. Već 24. juna održana je i prva vojna parada pobede u Moskvi i ta se slavna tradicija održala do danas. 
 
 
 
 
Današnjim danom počelo je i stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na “Starom kontinentu”, a 9. maj obeležava se i kao Dan Evrope, u znak sećanja na donošenje “Šumanove deklaracije”, 1950. godine, dokumenta koji je prethodio stvaranju Evropske unije. 
 
Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i savetnik u ambasadi Ruske Federacije i Trgovinskom predstavništvu Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Tarovskij. Za njega je priređen prijem u Gradskoj kući, a ugostili su ga gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i sekretar Skupštine grada Zrenjanina Svetlana Grujić. Prijemu su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, predstavnici Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. Aleksej Tarovski došao je u posetu s ćerkama, a gradonačelniku i saradnicima uručio je Georgijevsku crno-narandžastu lentu, koja u Rusiji simbolizuje hrabrost, viteštvo, vrlinu i pobedu i stavlja se na rever povodom Dana pobede.
 
 
 
 
Tarovskij je potom odao počast svojim sunarodnicima i položio venac na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije u spomen-parku na Bagljašu, mestu na kom je sahranjeno 220 boraca Drugog ukrajinskog fronta, poginulih u borbama za oslobođenje Zrenjanina i okoline, u prvim danima oktobra 1944. godine.
 
U ime Grada Zrenjanina, venac su na tom mestu položili gradonaečlnik Salapura, zamenik Santovac i sekretar Skupštine grada Svetlana Grujić, a vence su položili i predstavnici Komande garnizona Zrenjanin Vojske Srbije, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata SUBNOR i rusko-srpske kompanije “Borec Servis Srbija”, koja posluje u Zrenjaninu. Delegacije Grada Zrenjanina, SUBNOR-a i kompanije “Borec Servis Srbija” položile su cveće i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, takođe u spomen-parku na Bagljašu. 
 
 
 
 
Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu, kao i ranijih godina, održana je na platou ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gde je venac, ispred Grada Zrenjanina, položila ista delegacija. Venac je takođe položio savetnik ruske ambasade, kao i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnicom Snežanom Vučurević, Komande Garnizona VS u Zrenjaninu, gradskog odbora SUBNOR, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, Jevrejske opštine Zrenjanin i predstavnici kompanije “Borec Servis Srbija”. 
 
O značaju Dana pobede i aktuelnom trenutku u razvoju grada Zrenjanina govorio je gradonačelnik Simo Salapura. Rekao je da je naša zajednička državna, ali i istorijska i ljudska obaveza, i ruskog i našeg naroda, da se sećamo svih poginulih, svih stradalnika u velikoj borbi, svih žrtava koje smo podneli kao narodi, da bi stekli i sačuvali slobodu. 
- Kao što to činimo na svaki Dan pobede, i danas smo odali počast vojnicima Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije, koji su ostali na večnoj straži daleko od svoje domovine. Braniti sopstveni narod i u toj borbi dati život, uzvišen je i rodoljubiv čin, a kada se život, za iste ideale, položi u tuđoj zemlji, za oslobođenje drugog naroda, onda je to više od herojstva, onda se to graniči s nadljudskim i ostaje trajno zapisano u istoriji, sećanjima i našoj kolektivnoj svesti. I obavezuje nas da se u svakom trenutku borimo protiv svih pojavnih oblika fašizma, verske i nacionalne mržnje ili diskriminacije - poručio je gradonačelnik.
 
 
 
Podsetio je i na aktuelne vidove saradnje između Grada Zrenjanina i Ruske Federacije.
- Ovde su danas prisutni predstavnik ambasade Ruske Federacije, ali i ruski privrednici u našem gradu, predstavnici kompanije “Borec”, s kojima Grad Zrenjanin ostvaruje dobru saradnju. Kompanija “NIS - Gasprom Njeft” takođe je važan činilac našeg privrednog i obrazovnog razvoja. Podsetiću da je Zrenjanin jedini grad u Srbiji u kom se školuju inženjeri u eksploataciji nafte i gasa, a ovaj smer na našem Tehničkom fakultetu otvoren je u saradnji s univerzitetom iz bratskog grada Uhta, u Ruskoj Federaciji - naglasio je Salapura i dodao:
 
 
 
 
- Zrenjanin se krupnim i sigurnim koracima vraća na mesto vodećih gradova u Srbiji po privrednom razvoju. Ovde se realizuje najveća direktna strana investicija u Srbiji, sasvim je izvestan početak gradnje autoputeva do Beograda i Novog Sada, a svaka takva kapitalna državna investicija sa sobom dovodi i naredne. Zrenjanin, Vojvodina i Srbija su na pravom putu. Danas smo na njemu, zahvaljujući i našim slavnim precima, njihovoj herojskoj borbi i velikoj pobedi nad fašizmom pre 76 godina - zaključio je gradonačelnik Zrenjanina u današnjem obraćanju.
 
 
 
 
I ove godine ceremoniji je prisustvovao 94-godišnji Savo Radovanović, jedan od retkih živih učesnika i svedoka Drugog svetskog rata iz našeg grada i nosilac više ratnih odlikovanja. Sa 16 godina stupio je u diverzantsku jedinicu, a ratni put ga je vodio po brojnim bosanskim ratištima, sve do proboja Sremskog fronta 1945. godine i završnih ratnih operacija u tadašnjoj državi, u Sloveniji. Dva puta je bio ranjen. Danas je položio cveće na spomenik Žarku Zrenjaninu, u ime delegacije Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida grada Zrenjanina. Gradonačelnik Simo Salapura poželeo mu je dobro zdravlje i viđenje na obeležavanju Dana pobede i naredne godine. 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6012/Dan_pobede_2021_0.jpg