Završni događaj projekta ,,Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!“ Specijalne Olimpijade Srbije - Zrenjanin će biti domaćin i Nacionalnih igara, početkom juna

Projekat ,,Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!“ započet je u septembru 2018. godine i sprovode ga Specijalna Olimpijada Srbije i grčka Fondacija “Stavros Niarkos”, u saradnji sa 12 klubova iz isto toliko gradova širom Srbije. Zrenjanin je u projektu uz Beograd, Novi Sad, Pančevo, Jabuku, Čačak, Kruševac, Kragujevac, Niš, Pirot, Vranje i Leskovac. 
 
Cilj projekta bio je da se poveća broj škola, učenika i nastavnika uključenih u Specijalnu Olimpijadu Srbije, razvoj novih inkluzivnih sportova, kao i povećanje celokupnog broja inkluzivnih aktivnosti u našoj zemlji. Plan je bio da iz svakog grada bude uključeno po šest škola škola koje će u toku trogodišnjeg projekta sarađivati sa Specijalnom školom i lokalnim klubom za decu i omladinu sa posebnim potrebama iz svoje zajednice. 
 
 
 
 
Tokom ove tri godine, u projekat je uključeno 110 škola sa kojima je Specijalna Olimpijada Srbije potpisala memorandum o saradnji. Ovom saradnjom, sportistima je omogućeno da koriste prostorije za vežbanje redovnih škola tokom trajanja projekta. U svakom gradu su sastavljeni inkluzivni timovi koji u svom sastavu imaju deset sportista Specijalne Olimpijade Srbije (osobe sa intelektualnim poteškoćama) i deset učenika iz redovnih škola (osobe bez intelektualnih poteškoća), uzrasta od 12 do 21 godine. Zajedničkim treningom, spremali su se za lokalna takmičenja koja su se tokom tri godine organizovala u njihovim gradovima. Sportovi koji su razvijani i u kojima su organizovana takmičenja su boćanje, odbojka i stoni tenis.
 
Danas je OŠ “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu bila domaćin jednog od tri završna događaja ovog projekta i ugostila sportiste iz Novog Sada, Jabuke i Beograda, koji su se nadmetali u odbojci i stonom tenisu. Otvaranju su prisustvovali direktor Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura koji, kao sportski trener u karateu, niz godina radi s populacijom osoba s posebnim potrebama i dobro mu je poznat značaj ovakvih inkluzivnih takmičenja.
 
 
 

- Specijalna Olimpijada Srbije je specifična organizacija po svojim ciljevima, kod koje nisu važni samo sportski rezultati, već i uklanjanje predrasuda prema osobama sa smetnjama u razvoju, promocija njihovih potencijala i razvoj inkluzivnih sportova. Verujem da smo to uspeli da uradimo na lokalnom nivou, jer Grad Zrenjanin ostvaruje odličnu saradnju sa Specijalnom Olimpijadom. Ono što je važno jeste da se događaji poput današnjeg uklapaju u našu agendu “Zrenjanin Evropski grad sporta 2021”, a s posebnim zadovoljstvom mogu da najavim da ćemo biti domaćini i Nacionalnih igara Specijalne Olimpijade, koja će se održati u Zrenjaninu početkom juna. Taj događaj okupiće svih 12 klubova u Srbiji, sa blizu 300 sportista sa smetnjama u razvoju, verujem da ćemo biti dobri domaćini i opravdati epitet koji imamo kao grad sportova - istakao je gradonačelnik Salapura.    
 
Fondacija "Stavros Niarkos" je međunarodna organizacija osnovana u Grčkoj i postoji od 1996. godine. Pored stipendija koje dodeljuje u oblasti obrazovanja, umetnosti i kulture, zdravstva i medicine i socijalne zaštite, ova fondacija finasira i druge organizacije i traži projekte od kojih se očekuje da postignu širok, trajan i pozitivan društveni uticaj. Jedan od takvih projekata jeste i projekat ,,Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!"
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6044/SPEC_olimpijada2021_0.jpg