Zrenjanin posetila delegacija Opštine Odžaci, u okviru projekta Grada Zrenjanina “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S’ osmehom u vrtić”

Delegacija Opštine Odžaci, predvođena zamenicom predsednika opština Dejanom Salaj, posetila je danas Zrenjanin, u okviru projekta Grada Zrenjanina i Predškolske ustanove Zrenjanin “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – S’ osmehom u vrtić”. U delegaciji su bili i predstavnici Opštinske uprave, Predškolske ustanove “Poletarac” i Sportskog saveza iz tog mesta.
 
 
 
 
Radnom sastanku u Gradskoj kući prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Zrenjanin i javnih ustanova, učesnica u projektu, a pozdravio ih je gradonačelnik Simo Salapura. Istakao je dobru saradnju Grada Zrenjanina i Predškolske ustanove na različitim projektima i rekao da lokalna samouprava inkluzivnom obrazovanju posvećuje posebnu pažnju i da će to, kroz postojeće i nove projekte, činiti i ubuduće. 
 
O samom projektu “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - S’ osmehom u vrtić” govorila je Tatjana Lojović, zamenica direktora Predškolske ustanove Zrenjanin. Rekla je da je cilj projekta unapređivanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od rođenja do 6,5 godina, naročito za decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa.  
- Grad Zrenjanin sarađuje na ovom projektu i sa drugim gradovima i opštinama, tako da smo 2019. godine imali radnu posetu predstavnika Grada Kruševca i Opštine Varvarin, a prošle godine smo učestvovali u on-lajn horizontalnoj razmeni sa beogradskom opštinom Čukarica. Danas su nam u gostima predstavnici Opštine Odžaci i njihove predškolske ustanove - objašnjava Lojović i dodaje da je tema sastanka razmena iskustva, kako predškolskih ustanova, tako i lokalnih samouprava, na temu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i da se uspostavi i poboljša saradnja između dva grada.  
- Projekat o kom je ovde reč i organizuje, od oktobra 2019. godine, Grad Zrenjanin sa partnerima, Predškolskom ustanovom, Centrom za socijalni rad grada Zrenjanina, Crvenim krstom, Domom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Opštom bolnicom “Dr Đorđe Joanović” i Udruženjem “Ostanimo budni”. U okviru projekta su do sada realizovane brojne aktivnosti, koje ćemo predstaviti i na današnjem skupu - kazala je Tatjana Lojović.
 
 
 
 
Zamenica predsednika Opštine Odžaci Dejana Salaj smatra da je projekat od izuzetnog značaja, jer se ovakvim obrazovanjem doprinosi da se zaustavi diskriminacija, ali i siromaštvo dece iz društveno osetljivih grupa.
- Projektom je intenzivirano uključivanje dece iz takvih grupa u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kroz koji deca uče i da isključuju različitosti. Konkretno u Opštini Odžaci, u selima u kojima je pojačana ta aktivnost i gde smo sprovodili akcije, veći broj dece upisuje vrtić, uključujući i decu romske nacionalnosti, što je korak napred u nekom njihovom obrazovanju. Radimo na inkluziji i nastavićemo aktivnosti, ne bi li povećali taj stepen obrazovanja dece iz osetljivih grupa - rekla je zamenica predsednika Opštine Odžaci tokom današnjeg sastanka u Zrenjaninu.
 
U okviru posete našem gradu, gosti su posetili i dečji vrtić “Maslačak” . 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6047/Predskolska_Zrenjanin_0.jpg