Belo Blato u projektu ADRIONET - “Jadransko-jonska mreža autentičnih sela”

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas, zajedno sa pomoćnikom pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milanom Jarićem, prvom radnom sastanku sa predstavnicima zainteresovanih strana za učešće u projektu “ Jadransko-jonska mreža autentičnih sela” – ADRIONET. 
 
Taj sastanak u organizaciji Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj - Banat (RCR Banat) održan je u prostorijama Međunarodnog istraživačkog centra u Belom Blatu, selu koje je odabrano za učešće u ovom projektu.
 
 
 
Santovac je, pozdravljajući prisutne, rekao da je Belo Blato prava slika Evrope i Vojvodine, a da su raznovrsnost, šarolikost i zajedništvo u životu ono što treba prikazati. 
- Kada pričamo o autentičnosti, onda je to svakako Belo Blato, bilo da je reč o stanovništvu koje ovde živi ili kada je u pitanju čime se oni ovde sve bave, a i kada je reč o manifestacijama koje organizuju - rekao je on.
 
 
 
Kako je naveo, sve ono što je u planu za cilj ima promovisanje Belog Blata i privlačenje većeg broja turista.
- Raduje me što je Belo Blato prepoznato kao autentično selo i zahvaljujem se na tome svima koji učestvuju u realizaciji projekta koji za cilj ima i poboljšanje uslova života u ovom selu - rekao je još Santovac. 
 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara Milan Jarić rekao je da je u Belom Blatu prvi put i da je iznenađen najpre drvoredima u seoskim ulicama i da to selo treba prikazati Evropi i svetu.
- Odmah se vidi da je ovde nešto autentično, a potrebno je da svi zajedno uložimo napore i predstavimo mreži Belo Blato, koje na najbolji način oslikava ponudu Vojvodine i Srbije. Ključna reč je “zajedno”, a jedan od ciljeva da imamo sistem kako da ovde dovodimo turiste, učenike, studente koji ovde mogu da borave - rekao je Jarić. 
 
 
 
Na ovom sastanku govorili su i Irena Živković, direktorka RCR Banat, koja je navela da u prtojektu učestvuje osam sela iz različitih evropskih država, kao i Miroslav Markuš, predsednik Saveta MZ “Belo Blato”, a projekat je predstavila Dragana Dorožan, menadžerka projekta .     
 
Projekat „ADRIONET“ realizuje se u okviru Interregionalnog Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION. Teritorije uključene u ovaj projekat su ispunjene malim autentičnim selima, koja su često smeštena na izuzetno lepim lokacijama, uključujući fluvijalne kotline, planine, brda, ruralna periferna ili rubna područja, u određenim slučajevima sa rizikom od depopulacije i napuštanja. 
 
Jedna od ključnih aktivnosti na projektu je izrada Lokalnog Akcionog Plana (LAP), koji će biti deo zajedničkog Transnacionalnog Akcionog Plana (TAP). 
 
 
 
Proces izrade LAP-a sastojaće se od najmanje 5 zajedničkih sastanaka sa lokalnim akterima kako bi se pripremile aktivnosti u 5 oblasti koje su unapred definisane projektom, a koje će biti prezentovane na prvom zajedničkom sastanku. 
 
Učesnici današnjeg sastanka obišli su zatim Etno kuću i Zavičajni muzej u tom selu, a vodič im je bio Milan Nedeljkov, vrstan poznavalac sela, njegove istorije i specifičnosti, doskorašnji direktor osnovne škole u Belom Blatu. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6088/Adrion_projekat_Belo_Blato_0.jpg