Gradonačelnik Rešice i generalni konzul Srbije u Temišvaru u poseti Zrenjaninu: nastavak saradnje i otvaranje 2. Internacionalnog banatskog festivala vina

U poseti gradu Zrenjaninu danas borave gradonačelnik rumunskog grada Rešica Ioan Popa i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić. Nakon radnog sastanka u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i njegovim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicom Jelenom Travar Miljević, gosti su prisustvovali otvaranju 2. Internacionalnog banatskog festivala vina i 21. festivala “Banatske vredne ruke”, u Karađorđevom parku. 
 
 
 
 
Grad Rešica u rangu je gradova u Rumuniji s kojima Zrenjanin ostvaruje dugogodišnju saradnju, u ovom slučaju na nivou privrednih komora i turističkih organizacija. Današnji sastanak bio je prilika za razgovor o budućoj saradnji, ali i zajedničkim manifestacijama koje u svom imenu imaju istu odrednicu, prepoznatljivu s obe strane granice - “Banat”. IPA Projekti prekogranične saradnje Rumunija - Srbija takođe su u fokusu Grada Zrenjanina i rumunskih partnera, te su sastanku prisustvovali i predstavnici Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, Irena Živković i Darko Vukić
 
 
 
Obraćajući se gostima, izlagačima, organizatorima i publici na otvaranju festivala u Karađorđevom parku, gradonačelnik Simo Salapura podsetio je da je premijerno izdanje Internacionalnog banatskog festivala vina, prošle godine, bila poslednja manifestacija u gradu pre epidemije koronavirusa. Rekao je da se manifestacije vraćaju u naš grad i to je ono što je dobro u ovom trenutku.
“Uz festival vina nekako idu i “Banatske vredne ruke” i ovim manifestacijama želimo da obogatimo našu turističku ponudu, da uz “Dane piva” i u drugim periodima imamo različitih dešavanja, za sve uzraste i interesovanja. Zajednička odrednica za današnje festivale je “Banat” i zato su sa nama naši prijatelji iz rumunskog Banata, širokog geografskog područja u dve zemlje. Čast nam je što možemo da ugostimo generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru i gradonačelnika Rešice, grada s kojim želimo da, pored turizma, ostvarimo i saradnju kada su u pitanju pozivi za prekograničnu saradnju”, istakao je gradonačelnik Zrenjanina.  
 
 
 
Gradonačelnik Rešice Ioan Popa izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posete Zrenjaninu, naglasivši da mu je to prva poseta našem gradu, ali da sigurno neće biti i poslednja.
“Razgovarali smo o projektima prekogranične saradnje i ustanovili u kojim ćemo oblastima  sarađivati. Najpre bi to bilo obrazovanje i edukacija i želja nam je da zajednički, uz pomoć evropskih fondova, doprinesemo uređenju škola i školskih dvorana, uz projekte energetske efikasnosti, želimo da ostvarimo razmenu iskustva i saradnju i u oblasti sporta, a važna nam je i oblast zdravstva. U Rešici pripremamo dokumentaciju za gradnju nove županijske bolnice, a zahvaljujući prekograničnim projektima sa Srbijom, nabavili smo i opremu za bolnicu. Otvoreni smo za svaku vrstu saradnje i nadam se njenom unapređenju u narednom periodu”, istakao je gradonačelnik Popa.     
 
 
 
Drugi Internacionalni banatski festival vina i 21. festival “Banatske vredne ruke” okupili su 60 učesnika, a u sklopu festivala organizovani su i prigodan kulturno-umetnički program i stručna predavanja. 
 
Organizatori manifestacije su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija grada Zrenjanina, IP Media 023, Udruženje vinara i ljubitelja vina “Taraški vinogradi” i JP “Sportski objekti”, pokrovitelj je Grad Zrenjanin, a prijatelji manifestacije Kompanija “Gomeks” i turistička agencija “Barcino turs”. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6093/2_Festival_vina_0.jpg