Gradonačelniku uručen sporazum o učešću Grada Zrenjanina u novom ciklusu programa NIS “Zajednici zajedno” - 11,5 miliona za ekološke projekte

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je, u Palati “Srbija” u Beogradu, prisustvovao svečanom uručenju sporazuma o učešću našeg grada u ovogodišnjem ciklusu programa “Zajednici zajedno” kompanije NIS, u koji je Zrenjanin uključen sa još 11 gradova i opština u Srbiji, a namenjena su mu sredstva u iznosu od 11,5 miliona dinara. Ispred Grada Zrenjanina, svečanosti je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević.   
 
Gradonačelniku je sporazum uručio generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev, a svečanosti su prisustvovale ministarke u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović i Irena Vujović, predstavnici svih lokalnih samouprava sa kojima NIS sarađuje u okviru programa “Zajednici zajedno”, menadžment kompanije NIS i brojni predstavnici medija. 
 
 
 
Kompanija NIS ove godine opredeljuje sredstva za realizaciju projekata u oblasti unapređenja zaštite životne sredine, za koje će biti izdvojeno ukupno 107,5 miliona dinara. U tom cilju, kompanija NIS potpisala je Memorandum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata. 
 
Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev istakao je da u kompaniji NIS veruju da lideri treba da budu primer drugima i da, kao jedna od najvećih kompanija u Srbiji, nastoje da budu primer uspešnog razvoja biznisa, ali i po efikasnoj zaštiti životne sredine. 
 
 
 
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović zahvalila se na tome i istakla društvenu odgovornost kompanije da sva sredstva namenjena programom “Zajednici zajedno” za ovu godinu usmeri na zaštitu životne sredine. 
“Razgovarali smo u prethodnom periodu šta je to što je najpotrebnije gradovima i opštinama i NIS je prepoznao značaj zamene kotlarnica na ekološki prihvatljivije energente, uređenje javnih površina u vidu ozelenjavanja i pošumljavanja, izgradnju eko parkova. Svaka pomoć od društveno-odgovornih kompanija u tom smislu je izuzetno značajna”, istakla je ministarka Vujović. 
 
 
 
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, istakla je da svi činioci koji su okupljeni oko projekta NIS, samo zajedno mogu da doprinesu uspešnoj realizaciji projekata koji u sebi obuhvataju i energetiku i rudarstvo i zaštitu životne sredine. 
“Država i ministarstva su tu da bi napravili uslove, a uslovi su naši zakoni. Kroz njih želimo da postignemo “Zelenu Srbiju” do 2040. ili 2050. godine, dakle mnogo više proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, ali i održiv razvoj, koji će nam omogućiti da sve što smo stvarali nastavimo da stvaramo na održiv i zeleni način, a da “zelena agenda” i “zelena ekonomija” budu, ustvari, naš model rasta”, navela je ministarka Mihajlović.
 
Kroz program “Zajednici zajedno” NIS će uložiti sredstva u ekološke projekte koji će biti realizovani u 12 gradova i opština u kojima kompanija sprovodi najveći deo svojih poslovnih aktivnosti - u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura podsetio je na uspešnu saradnju Grada Zrenjanina i kompanije NIS, u okviru programa “Zajednici zajedno”, koja datira od samih početaka programa, odnosno od 2009. godine. Rekao je da je od tada u Zrenjaninu realizovano više od 140 projekata, u vrednosti od oko 130 miliona dinara. 
“NIS je kompanija koja je, u kontinuitetu, uložila najviše sredstava u unapređenje lokalne zajednice od svih kompanija koje posluju u Zrenjaninu. Podržala je i otvaranje akreditovanog studijskog programa “Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa” na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin”, jedinog takve vrste u Srbiji, kao i odeljenja trogodišnjeg obrazovanja na smeru “Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa” u Tehničkoj školi. Podigla je trening-centar u Zrenjaninu, kao reprezentativno mesto za obuku budućih kadrova u istoj oblasti, i za srednjoškolce i za studente”, istakao je gradonačelnik i dodao da su, zahvaljujući sredstvima NIS-a, na teritoriji našeg grada izgrađena dečja igrališta i sportski tereni, obnovljene i opremljene učionice i kabineti u školama, nabavljeni medicinski aparati i oprema u zdravstvenim ustanovama, digitalno opremljene obrazovne ustanove, da je ulagano u ustanove kulture... 
  
U ime lokalnih zajednica, učesnica programa “Zajednici zajedno”, prisutnima se obratio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. 
 
 
 
Današnja svečanost ujedno je označila i početak ovogodišnjeg konkursa u okviru programa „Zajednici zajedno“. O izboru projekata koji će biti podržani odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika NIS, lokalnih samouprava i ministarstava potpisnika Memoranduma o saradnji. Svi uslovi i propozicije javnog konkursa „Zajednici zajedno“ koji traje do 5. jula 2021. godine mogu se naći na sajtu www.zajednicizajedno.nis.eu, a rezultati konkursa biće objavljeni do 15. septembra 2021. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6072/NIS_2021_0.jpg