Povodom izložbe „Pod sjajem zvezda” gradonačelnik organizovao prijem za autora Branislava Brajana Rašića, jednog je od najpoznatijih svetskih rok fotografa današnjice

Povodom izložbe „Pod sjajem zvezda – Izložba fotografija Brajana Rašića” gradonačelnik Simo Salapura organizovao je danas u svom kabinetu prijem za autora Branislava Brajana Rašića, jednog je od najpoznatijih svetskih rok fotografa današnjice.

 

 

Izložba će biti otvorena večeras u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru manifestacije „Nedelja kulture“. Kroz više od stotinu fotografija na kojima su muzičke zvezde koje je fotografisao Rašić poslednje četiri decenije, pred publikom će biti prva retrospektiva koja je priređena na području bivše Jugoslavije. 

Kultni rok fotograf Brajan Rašić bio je svedok scene/slave, energije, ekstaze i svega onoga što čini atmosferu na koncertnoj bini. Njegov višedecenijski opus reflektuje istoriju čitavog jednog civilizacijskog fenomena zvanog - rokenrol.

 

 

Kustoskinja izložbe i autorka teksta u katalogu je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, a producent izložbe je Darko Bađok. 

Branislav Brajan Rašić tokom ranih sedamdesetih godina, beleži rad lokalnih i gostujućih bendova. Karijeru rok fotografa započeo je u jugoslovenskom muzičkom časopisu Džuboks, 1979. godine. Odlazi u Englesku i mnogi popularni izvođači i muzičke ikone iz sveta pop, rok, džez, kantri i bluz muzike ovekovečeni su njegovom kamerom.

 

 

Fotografije muzičkih zvezda Brajana Rašića nalaze se u magazinima, knjigama, na naslovnim stranama muzičkih albuma, izložbama koje se priređuju širom sveta, dok te fotografije ekskluzivno poseduje vodeća svetska agencija Getty Images. U svojoj karijeri dugoj četiri decenije, fotografisao je muzičke svetske zvezde na preko 8000 koncerata.

Izuzetno važna stavka biografije, jeste Brajanova profesionalna saradnja sa muzičkom ikonom rok kulture Dejvidom Bouvijem, kome je bio zvanični fotograf od albuma Let's Dance (1983). Od 2006. godine postaje zvanični fotograf kultnog benda The Rolling Stones.

 

 

U okviru izložbe Pod sjajem zvezda, Novom talasu data je posebna pažnja unutar konteksta globalne predstave rokenrola. Na Rašićevim fotografijama ističu se protagonisti  domaće scene, odnosno Novog talasa, bendovi Električni orgazam, Idoli, i Šarlo akrobata.

Izložba će biti dostupna publici do 31. avgusta 2021. godine. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice i Grad Zrenjanin.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6106/brajan_00.jpg