“Razvojna gimnastika” - nastavak realizacije projekta u Predškolskoj ustanovi i doprinos programima “Evropskog grada sporta”

U nastojanju da se realizuju ciljevi projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – s’ osmehom u vrtić”, ali i da se doprinese programima Zrenjanina kao “Evropskog grada sporta”, Predškolska ustanova Zrenjanin je realizovala kratki program pod nazivom “Razvojna gimnastika”. 
 
 
 
Maja Šujica, pedagog za fizičko vaspitanje i medicinska sestra vaspitač, Ankica Jović su, zajedno sa vaspitačima iz vrtića “Cvrčak”, realizovale program  u dvorištu vrtića, kao i na sportskim terenima u Mužljanskoj koloniji, u MZ “Sava Kovačević”. Radionice su realizovane sa decom koja pohađaju poludnevni boravak i kratke programe. Osnovni cilj programa bio je omogućavanje pravilnog rasta i razvoja deteta, kao i prevencija nastanka deformiteta u dečjem uzrastu.
 
 
 
Projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje - s’ osmehom u vrtić” je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Realizuje ga Grad Zrenjanin s partnerima, uz podršku Svetske banke. Partneri na projektu su Predškolska ustanova, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Opšta bolnica “Dr Đorđe Joanović” i Udruženje “Ostanimo budni”. Projekat ima za cilj unapređenje dostupnosti, kvaliteta i jednakosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svako dete od njegovog rođenja do 6,5 godina, a naročito za decu iz osetljivih grupa. 
 
 

Program “Razvojna gimnastika” je obuhvatio radionice koje su bile poređane po složenosti i težini, od jednostavnijih i bližih dečjoj spontanosti ka složenijim. Takođe, vežbe su bile prožete duhom igre, tako da su deci pružila osećaj zadovoljstva što je doprinelo da sam efekat učenja bude mnogo bolji. Realizovane radionice bile su  “Pokretne igre”, “Igre padobranom”, “Veseli prsti”, “Razigrana palica”, “Lopta dole, lopta gore, ovu igru baš svi vole”, “Pogled kroz obruč”, “Srce, pumpa koja život znači”, “Moji rekviziti”.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6094/Predskolska_Razvojna_gimnastika_0.jpg