Slava hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista i naselja “Bagljaš”, zamenik gradonačelnika kum slave

Hram Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista i najveće zrenjaninsko naselje “Bagljaš” obeležavaju danas praznik Vaznesenja Gospodnjeg, poznat u narodu kao Spasovdan, kao hramovnu slavu i slavu tog naselja. Svetu liturgiju služili su Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor i umirovljeni episkop Filaret, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve - Eparhije banatske, a nakon liturgije obavljeno je i rezanje slavskog kolača. Kum slave ove godine bio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, njegov zamenik Oliver Mitrović, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i brojni građani. 
 
 
 
 
O prazniku Spasovdanu besedio je jerej Miodrag Stanojević. Spasovdan spada u pokretne praznike - pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa. Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Koliki mu je značaj narod oduvek davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.
 
 
 
 
Kum slave, zamenik gradonačelnika Santovac, podsetio je da je prva liturgija u tada još nedovršenom hramu na Bagljašu održana na Spasovdan 2015. godine i da je današnje okupljanje povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg sedmo po redu. 
- Čast mi je i zadovoljstvo da ove godine budem kum slave hrama na Bagljašu koji, iz godine u godinu, dobija neke nove detalje i krajnje konture koje bi trebalo da ima, a u njemu se okuplja sve više građana. Između dva Spasovdana urađen je pločnik oko hrama, prilaz hramu, dodatno uređen enterijer, postavljena rasveta i verujem da će se njegovim konačnim izgledom ponositi i žitelji Bagljaša i svi Zrenjaninci. Ja sam rođen na Bagljašu, ovde sam pohađao školu, proveo značajan deo života, stekao mnogo prijatelja i želeo sam da doprinesem i izgradnji ovog hrama. Moram da istaknem da je grad u proteklim godinama pomagao izgradnju, rekonstrukciju ili uređenje ne samo ovog, već i drugih hramova na teritoriji grada, i pravoslavne i drugih veroispovesti. Činimo to i ličnim učešćem i koristim priliku da pozovem sve koji su u mogućnosti da na takav način pomognu gradnji i rekonstrukciji hramova na teritoriji našeg grada - kazao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.  
 
 
 
 
Odlukom saveta obe mesne zajednice koje čine naselje “Bagljaš” - “Veljko Vlahović” i “Sonja Marinković” - Vaznesenje Gospodnje ustanovljeno je kao zajednička slava, odnosno celokupnog naselja “Bagljaš”, najvećeg u gradu, sa svojih skoro 20 hiljada stanovnika. 
 
Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja hrama počela je dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu, Vasnesenje Gospodnje, 2015. godine. Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića. Starešina hrama je protonamesnik Slobodan Čestić

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6071/Liturgija_Bagljas_2021_0.jpg