Svečano otvorene 15. Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije: Zrenjanin širokog srca dočekuje 300 takmičara iz svih klubova u zemlji

Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije, petnaeste po redu, svečano su otvorene sinoć u zrenjaninskoj Gradskoj bašti, u prisustvu predstavnika svih klubova učesnika i volontera, predstavnika Specijalne olimpijade Srbije, Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a igre je proglasio otvorenim gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Upriličen je i kraći kulturno-umetnički program, koji su pripremili učenici i nastavnici OSŠ “9. maj”, a prikazan je i film o učešću takmičara Srbije na Svetskim igrama Specijalne Olimpijade u Abu Dabiju, 2019. godine. 
 
 
 
 
Pozdravljajući sve učesnike, gradonačelnik im je poželeo prijatan boravak u našem gradu, nova prijateljstva i nove ideje. Podsetio je da su 2010. godine, osnivanjem sportskog kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama “Hendi sport”, Specijalna Olimpijada Srbije i Zrenjanin postali bogatiji za jedan specifičan klub, koji je upotpunio bogatu porodicu sportova u našem gradu - gradu sportova.
“Između ostalog, i to je podstaklo sportske radnike u Zrenjaninu da se kandidujemo za titulu “Evropski grad sporta”, s obzirom da je jedan od kriterijuma prilikom dodele ove titule bio upravo i mogućnost učešća u sportskim aktivnostima za osobe sa invaliditetom i osobe sa smetnjama u razvoju. Velikim zalaganjem, uz podršku lokalne samouprave i Sportskog saveza grada, 2018. godine, naš grad i “Hendi sport” bili su domaćini i tehnički organizatori evropskog turnira u inkluzivnoj odbojci, najznačajnijeg do sada organizovanog takmičenja te vrste do sada, a sada imamo čast da po drugi put budemo organizatori Nacionalnih igara Specijalne Olimpijade, u godini njihovog malog jubileja - petnaestih igara”, rekao je gradonačelnik i dodao da je mnogo ideja koje se mogu zajednički realizovati. 
 
Zahvalio se i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, na podršci na brojnim projektima, a istakao je dobru saradnju Grada Zrenjanina i sa Ministarstvom omladine i sporta, Specijalnom Olimpijadom Srbije, nacionalnim sportskim savezima. 
 
 
 
 
U ime pokrajinske administracije obratila se v.d. podsekretarke Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder, istakavši da sekretarijat ima misiju da unapredi vrhunski, školski i rekreativni sport, ali joj je posebno drago kada može da podrži i ovakva takmičenja i projekte, kao što su igre Specijalne Olimpijade.
“Osmesi na licima ove dece i sportista su nam najveća nagrada. Želim im u narednim danima što bolje rezultate na sportskim borilištima, ali pre svega što više druženja sa vršnjacima. S obzirom da je grad domaćin, Zrenjanin, Evropski grad sporta u ovoj godini, ne sumnjam da će organizacija ovih igara biti na najvišem mogućem nivou”, istakla je nekadašnja vrhunska sportistkinja i osvajač bronzane olimpijske medalje u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Barseloni, 1992. godine. 
 
 
 
Direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević istakao je da nisu slučajno u našem gradu.
“Ako je iko zaslužio da organizuje 15. Nacionalne igre, onda je to grad Zrenjanin” - naglasio je Stanojević i čestitao gradonačelniku na dobijanju “Majske nagrade”, a posebno na tituli “Zrenjanin - Evropski grad sporta”.
 
Rekao je da Specijalna Olimpijada traje 20 godina, da je u tom periodu bilo i lepih i loših trenutaka, kao i da igre koje počinju u Zrenjaninu svakako spadaju među lepše događaje, uz zahvalnost svima koji su doprineli njihovoj organizaciji i pomažu da to najveće takmičenje u zemlji u okviru Specijalne Olimpijade može uspešno da se realizuje.  
 
 
 
Nacionalne igre zvanično su otvorene unošenjem zastave igara i olimpijskog plamena, u rukama člana kluba "Hendi sport" i reprezentacije Srbije u atletici Filipa Bartolea, osvajača tri medalje na Svetskim igrama Specijalne Olimpijade u Abu Dabiju. 
 
Učešće u 15. Nacionalnim igrama Specijalne olimpijade Srbije uzelo je svih 12 klubova u zemlji, sa oko 300 učesnika, koji će se nadmetati u fudbalu, košarci, odbojci, atletici i boćanju, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Takmičenja počinju danas u 10 časova, trajaće dva dana, a odvijaće se na više gradskih sportskih terena - Gradskom stadionu, Kristalnoj dvorani, bazenima SC “Jug” i salama osnovnih škola “Jovan Cvijić” i “Petar Petrović Njegoš”.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6061/Otvaranje_Spec_olimpijada_11.jpg