U Baroknoj sali održana završna konferencija projekta prekogranične saradnje Rumunija - Srbija - “Integralni pristup meteorološkim uslovima”

Završna konferencija projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, koji realizuje Grad Zrenjanin. Snežana Parađenović iz PSS objasnila je da se radi o projektu “Integralni pristup meteorološkim uslovima”, koji se zajednički sprovodi sa Politehničkim fakultetom iz Temišvara i tiče se praćenja različitih parametara migracije insekata na pograničnom području, sa obe strane granice.  

 

 

Na konferenciji su na značaj projekta ukazali zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kao i Anka Lolesku, izvršni direktor BRCT Temišvsar, koja se obratila putem video linka i istakla da je projekat od velike važnosti za očuvanje životne sredine u obe države i Nicolae Lontis projekt menadžer B1.

 

 

Na današnjoj konferenciji govorili su i  Kristina Salapura, projekt menadžer Lider partner, a realizovane aktivnosti na projektu prezentovala je Snežana Parađenović

Poželevši svima dobrodošlicu na završnu konferenciju rekao da je projekat finansiran iz programa INTEREG IPA Rumunija-Srbija 2014.-2020. koji je grad Zrenjanin u prethodnom periodu realizovao u partnerstvu sa Univerzitetom Politehnika iz Temišvara.

 

 

On je kazao i da je ovo jedan od mnogobrojnih projekata koji su u prethodnom periodu realizovani na teritoriji grada u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija.

- U okviru ovog projekta, čija je ukupna vrednost preko 437.203 evra, od čega je grad dobio 224.918 evra, grad Zrenjanin je u pograničnom području na teritoriji Srednjobantskog okruga postavio deset meteoroloških stanica feromonske klopke i feromone. Nabavljena je mobilna laboratorija za analizu zemljišta, IT oprema, održan je trening za proizvođače iz Srbije i Rumunije na temu upotrebe meteoroloških stanica, održana je takođe naučna konferencija gde su predstavljeni radovi stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine - rekao je Santovac i izrazio uverenje da nas u narednom periodu očekuje još ovakvih projekata.

 


Zamenik Saša Santovac zahvalio je predstavnicima programa INTEREG i našim partenrima na projektu na poverenju i saradnji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6095/IPA_Projekat_PSS_0.jpg