Uručena auto-sedišta bebama rođenim ove godine u Zrenjaninu - povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju i pomoć roditeljima

Grad Zrenjanin i Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada organizovali su danas, u Gradskoj bašti, uručenje 65 auto-sedišta za bebe rođene na početku ove godine u zrenjaninskom porodilištu, a s prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina. Sedišta su roditeljima uručili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević.
 
 
 
U pitanju je tradicionalna akcija koja je prvi put realizovana 2014. godine i predstavlja jednu u nizu aktivnosti usmerenih ka poboljšanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenju saobraćajnih nezgoda na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
Pozdravljajući prisutne roditelje, bake ili deke, od kojih su mnogi doveli i bebe, zamenik gradonačelnika Saša Santovac čestitao im je na prinovama i istakao da im se u ovoj godini desilo nešto najlepše, što izaziva najviše emocija i što će im ostati celog života u sećanju. Rekao je da Grad Zrenjanin pokušava da pomogne porodicama na različite načine, i pre dobijanja deteta, a potom i u narednim fazama odrastanja.      
- Činimo to kroz poklone bebama, roditeljske dodatke, smeštaj u dečjim vrtićima, naknadom troškova putovanja za učenike osnovnih i srednjih škola, obezbeđivanjem sredstava za učeničke i studentske stipendije, stvaranjem ambijenta za školovanje i posao. Dodela auto-sedišta, od kako smo uveli tu praksu pre sedam godina, predstavlja pomoć za roditelje, ali i doprinos Grada Zrenjanina poštovanju zakonske odredbe, kada se radi o prevozu dece automobilom. Želimo da ova akcija preraste u to da svakom novorođenom detetu pripadne auto-sedište i da u narednom periodu obezbedimo dovoljno sredstava za tu namenu - poručio je zamenik gradonačelnika na današnjoj svečanosti. 
 
 
 
Osim ove, u proteklom periodu Grad Zrenjanin i Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada realizovali su i druge akcije, usmerene ka povećanju bezbednosti saobraćaja: dodeljeno je osamdeset kompleta opreme za rukovaoce poljoprivrednih vozila (žuto rotaciono svetlo i sigurnosna oznaka za sporo vozilo), dvadeset moto-kaciga za mlade motoriste, to su pratile i odgovarajuće edukacije i predavanja, Policijskoj upravi Zrenjanin uručen je “Droga test 5000”, oprema za testiranje na narkotike, namenjena kontroli učesnika u saobraćaju, organizovani su “Treninzi bezbedne vožnje biciklista” za učenike osnovne škole. 
 
 
 
 
Takođe, poslednjih godina u kontinuitetu se uređuju saobraćajnice u zoni svih škola i dečjih vrtića, postavljaju zaštitne ograde, stubovi i horizontalne prepreke na putevima – ležeći policajci.
 
Dodela auto-sedišta za bebe, osim s aspekta sigurnosti i povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, predstavlja i pomoć Grada Zrenjanina u ostvarivanju roditeljstva, te se svrstava i u mere pronatalitetne politike. Slično kao druge vrste pomoći, auto-sedište za decu, koju u ogromnom procentu roditelji prevoze automobilom, takođe predstavlja manji izdatak i uštedu u porodičnom budžetu. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6076/Auto_sedista_zabebe_0.jpg