Obeleženo 80 godina od streljanja Ruže Šulman i Koče Kolarova

Prvog ratnog leta u Zrenjaninu, 26. jula 1941. okupatori su, u znak odmazde, ubili petoro antifašista koje su ranije uhapsili, jer je partizanski odred zapalio žito, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje, na “Bošnjakovom salašu” u zrenjaninskom ataru, pored puta za Mihajlovo. Živote su tragično izgubili naši sugrađani Ruža Šulman, Vladimir Kolarov Koča, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov. Ovde je završena ljubavna priča Koče Kolarova i Ruže Šulman koji su zajedno otišli u smrt. Okupatori su Ruži Šulman ponudili život u zamenu da izda još nekoga od učesnika otpora, ali je ona to odbila. 
 
 
 
Obeležavajući ovaj datum i 80 godina od pogibije Ruže i Koče, koji su bili simboli otpora protiv okupatora na početku Drugog svetskog rata, juče su delegacije Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i Mesne zajednice “Dositej Obradović”, uz podršku Grada Zrenjanina, položile cveće na spomenik i odale počast žrtvama fašizma.  
 
 
 
Rezervne vojne starešine poslednjih godina, u okviru svojih aktivnosti sećanja na žrtve svih oslobodilačkih ratova, redovno posećuju ovaj spomenik i učestvovali su u njegovom uređenju u više navrata. Pridružili su im se udruženja građana i Mesna zajednica “Dositej Obradović”, na čijoj teritoriji se nalaze naselje i ulica koje nose naziv dvoje streljanih rodoljuba.
 
Pre dve godine počelo je uređenje prostora oko obeležja, kada je postavljena prigodna ploča, koja ukazuje na simboliku spomenika i njegovog autora, arh. Tibora Bencea, a prostor je oplemenjen i postavljanjem stola i dve klupe za odmor. Prošle godine, angažovanjem Grada Zrenjanina i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, spomenik je u potpunosti obnovljen i predstavlja vredno svedočanstvo narodnog otpora fašizmu i okupaciji, pre tačno osam decenija.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6134/Spomenik_Mihajlovo_0.jpg