Održan prvi međunarodni bokserski “Memorijal Zvonimir Zvonko Vujin” - najuspešniji takmičari iz Rumunije

Prvi memorijalni bokserski turnir “Zvonimir Zvonko Vujin”, posvećen sportskom velikanu našeg grada i naše zemlje, jednom od najuspešnijih srpskih boksera svih vremena, održan je prethodnog vikenda u “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu. Uz učešće preko 60 takmičara iz šest zemalja, turnir su uspešno organizovali bokserski klubovi iz Zrenjanina, “Banat” i “Petrovgrad”, Grad Zrenjanin i Sportski savez grada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Bokserskog saveza Srbije. Medijski pokrovitelj bila je televizijska mreža “Arena Sport”, koja je direktno prenosila borbe iz Zrenjanina. 
 
 
 
 
Finalnim borbama sinoć su prisustvovali, između ostalih, i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, članovi porodice Zvonka Vujina, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, selektor bokserske reprezentacije Srbije Milan Piperski, podsekretarka za sport i omladinu AP Vojvodine Aranka Binder, legende jugoslovenskog boksa Tadija Kačar i Mirko Puzović. Oni su, po završetku borbi, uručili pobedničke pehare i priznanja najuspešnijim takmičarima, a gradonačelnik Zrenjanina predao je pobednički pehar predstavniku najuspešnije reprezentacije na turniru, Rumunije. Prethodno je predsednik BSS Nenad Borovčanin uručio priznanje gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri, za doprinos razvoju bokserskog sporta u našoj zemlji. 
 
 
 
 
Ističući značaj održavanja ovog turnira i negovanja kulture sećanja na sportske velikane iz našeg grada, među kojima je Zvonko Vujin jedan od najistaknutijih, gradonačelnik Zrenjanina rekao je da deo agende “Zrenjanin evropski grad sporta 2021” čini i promocija sportova koji su nekada imali ozbiljne rezultate i dobru organizaciju. 
- Uz svesrdnu pomoć Bokserskog saveza Srbije i zajedničku inicijativu, odlučili smo da organizujemo ovaj međunarodni memorijalni turnir, u znak sećanja na našeg Zvonka koji je, i nakon postignutih vrhunskih rezultata, ostao u svom Zrenjaninu i ostao veran Bokserskom klubu “Banat”. Danas su ovde takmičari iz šest zemalja, iz dva zrenjaninska kluba i mislim da možemo reći da se boks opet budi u našem gradu, a na lokalnoj samoupravi, na bokserskim i sportskim radnicima je da podrže ovakav rad i da u narednom periodu boks više dobije na značaju - istakao je gradonačelnik Simo Salapura i najavio sportske događaje koji nas očekuju već tokom ove nedelje.
 
 
 
 
- Počinju Olimpijske igre, naši nacionalni granski sportski savezi dobro su pripremili takmičare, a to su činili i uz pomoć klubova koji imaju svoje predstavnike u reprezentaciji. Okosnicu rvačke reprezentacije Srbije predstavljaće tri člana Rvačkog kluba “Proleter”, koje smo ispratili u Tokio, u grad u kom je 1964. godine upravo proslavljeni zrenjaninski rvač Branislav Simić osvojio prvu zlatnu medalju za našu zemlju u nekom individualnom sportu, prvu zlatnu medalju za jugoslovensko i srpsko rvanje. U ponedeljak organizujemo i promociju monografije koja svedoči o toj dugoj i bogatoj tradiciji olimpizma u našem gradu i uspesima naših sportista, koji su na Olimpijskim igrama do sada osvojili 22 medalje - kazao je Salapura.   
 
 
 
 
U meču večeri viđena je borba između seniorki Aleksandre Saške Rapaić (BK “Petrovgrad” Zrenjanin) i Nikoline Nine Gajić (BK “Partizan” Beograd), u kom je slavila bokserka “Partizana”. Zapažen rezultat postigli su i domaći takmičari, bokseri “Banata”, koji su zabeležili prva mesta u dve kategorije: Strahinja Rašović (do 54 kg, kadeti) i Dario Tomić (do 80 kg, kadeti).
 
Selektor bokserske reprezentacije Srbije i trener u BK “Petrovgrad” Milan Piperski podsetio je na neke od uspeha Zvonimira Vujina i izneo svoja očekivanja od memorijalnog turnira. 
- Osvojio je dve olimpijske medalje, u Zrenjanin je doneo prvu olimpijsku medalju za naš boks, bio je naš sugrađanin i od izuzetnog je značaja organizovanje turnira njemu u čast, jer će to predstavljati i afirmaciju bokserskog sporta i nadam se, iz godine u godinu, stvaranju sve boljeg kvaliteta memorijalnog turnira i sve većem odzivu učesnika, porastu popularnosti turnira i interesovanju za njega, kao i većoj želji mladih da se bave ovom plemenitom veštinom - istakao je Piperski.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6131/Untitled-1.jpg