Zamenik gradonačelnika Santovac posetio Gerontološki centar: otvoren internet-kafe, u sklopu brojnih aktivnosti te zrenjaninske ustanove

Prvi put od početka epidemije izazvane koronavirusom, s obzirom da su na snazi bile veoma stroge epidemiološke mere, danas je Gerontološki centar u Zrenjaninu posetio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kome je poseta odobrena od strane nadležnog ministarstva. Neposredan povod za posetu bio je otvaranje internet-kafea u toj ustanovi, ali je zamenik Santovac obišao i druge prostore Gerontološkog centra, razgovarao sa rukovodstvom i korisnicima i upoznao se s brojnim aktivnostima i planovima za naredni period. 
 
 
 
Internet-kafe zvanično su otvorili danas, simboličnim presecanjem vrpce, zamenik gradonačelnika Santovac i direktorka Gerontološkog centra Tanja Živanov, ali je on već bio u funkciji i odigrao veoma značajnu ulogu u komunikaciji korisnika sa spoljnim svetom, rodbinom i prijateljima, tokom perioda stroge izolacije. O tome je govorila i direktorka Živanov, istakavši da su korisnici imali u tom smislu pomoć zaposlenih, a za one koji su nepokretni, organizovali su da se komunikacija putem skajpa, vajbera ili društvenih mreža obavlja u sobama, odnosno u krevetima. 
 
 

- Kapacitet ustanove je 319 korisnika i trenutno nije sasvim popunjen, ali korisnici koji dolaze su sve zahtevniji, u smislu da im je potrebna veća pažnja, briga i nega. Zaista se trudimo da damo svoj maksimum, a zaposleni su, u teškom vremenskom periodu kroz koji smo prošli, pokazali da su dostojni svog posla u kom čovek mora, pre svega, biti humanista, požrtvovan i da voli to što radi. Bili smo u situaciji da su po nekoliko dana ostavljali svoje porodice, kako bi mogli brinuti o korisnicima centra, morali smo tako da organizujemo rad po nalogu epidemiologa, i ja se svojim saradnicima na tome zahvaljujem. U odnosu na druge ustanove socijalne zaštite na nivou Srbije, zaista smo najteži deo epidemije prevladali na najbolji mogući način - istakla je direktorka Živanov i iznela najnovije podatke, na osnovu kojih u ustanovama socijalne zaštite na nivou Srbije, i među korisnicima i među zaposlenima, nema ni jednog pozitivnog na koronavirus. 
 
- To je nešto što svakako ohrabruje i daje nadu da ćemo se uskoro otvoriti i vratiti u neki normalan režim života i rada. Za sada imamo organizovane posete, koje se najavljuju i mogućnost korisnika koji su vakcinisani da napuštaju ustanovu, uz određenu saglasnost socijalnih radnika - rekla je još Tanja Živanov
 
 
 
Istakla je i dugogodišnju dobru saradnju i pomoć Gradske uprave, posebno u segmentu vaninstitucionalne zaštite, a trenutno na projektu “Pomoć u kući”, koji se realizuje na celoj teritoriji Grada Zrenjanina, uključujući i naseljena mesta.
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac naglasio je značaj rada i uspešnog funkcionisanja Gerontološkog centra za Grad Zrenjanin.
- Iskoristili smo prvu priliku da dođemo u posetu ovoj ustanovi i odamo priznanje zaposlenima koji su pokazali izuzetno požrtvovanje radeći u uslovima i periodu kada je mnogo naših sugrađana imalo simptome zaraze virusom Kovid-19 i koji su boravili u ustanovi neprekidno više dana, a to su činili radi funkcionisanja celog ovog sistema i da se ne bi desilo da se zaraze korisnici. U ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, izražavam im na tome veliku zahvalnost i stojimo na raspolaganju Gerontološkom centru i za buduću saradnju i za pomoć u realizaciji njihovih aktivnosti i planova koji predstoje - rekao je Santovac. 
 
 
 
Uvreženo je mišljenje da u Gerontološki centar korisnici dolaze da bi proveli poslednje dane u životu, ali u toj ustanovi ističu da, srećom, to nije tako i da su svi vrlo dinamični, da se puno druže, kreću i učestvuju u različitim aktivnostima, da to ostvaruju uz međusobnu, ili uz pomoć terapeuta. Osim danas otvorenog internet-kafea, na raspolaganju su im radne i terapeutske sobe, u kojima se bave izradom različitih predmeta, dostupna im je biblioteka sa blizu 2.000 naslova, čitaju dnevnu štampu, a organizovani su i kroz hor, koji je deo pevačkog umeća prezentovao i zameniku gradonačelnika Zrenjanina.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6112/Santovac_gerontoloski_centar_0.jpg