Zamenik gradonačelnika Santovac svečano otvorio tradicionalnu manifestaciju “Žetelački dan“ u Mužlji

Na žitnim poljima pored Sunčanog jezera u Mužljanskom ritu, na obodu naselja Mužlja, danas se održava tradicionalna, 38. po redu manifestacija “Žetelački dan“. 
 
Manifestaciju, koju je svečano otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, organizuje Udruženje porodičnih gazdinstava “Klaster Fokus“ iz Mužlje. 
- Ovakvim manifestacijama želimo da se prisetimo kako su naši preci nekada išli u njivu, šta je to što su nosili sa sobom i kako su funkcionisali poljoprivredni radovi. A glavni cilj je da se družimo i razgovaramo. Posebnu radost svima nama pričinjavaju deca koja učestvuju u programu i od malih nogu čuvaju našu tradiciju. To je najveće bogatstvo ovakvih događaja – kazao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
 
 
 
 
On je naglasio da su na manifestaciji “Žetelački dan“ ponovo prisutni gosti iz drugih sredina što, kako je ocenio, pokazuje da su Zrenjaninci dobri domaćini.
- Nadam se da ćemo se i narednih godina družiti ovde i svi zajedno uživati u “Žetelačkim danima“ – poručio je Santovac prilikom svečanog otvaranja manifestacije. 
 
 
 
Program manifestacije počeo je u jutarnjim satima, okupljanjem žetelačkih grupa ispred prostorija KUD “Petefi Šandor“ u Mužlji. Istovremeno je na Sunčanom jezeru počelo takmičenje najmlađih u pecanju. Pre radova u polju upriličen je žetelački doručak, takođe sastavni deo manifestacije, a onda je usledila ručna kosidba.
- Žiri ocenjuje i doručak i nošnju i alat i veštinu kosidbe, kao i brzinu. Ali, pobednika i poraženih nema, jer je ideja takmičenja da se sačuvaju i prikažu stari običaji i veštine – kazao je Jožef Greguš, iz organizacionog odbora manifestacije.
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6109/Zetelacki_dan_Muzlja_2021_0.jpg