Zemljoradnička zadruga "Agro - Klek" prekida proteste nakon sastanka u Gradskoj kući

Skupština
Nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave Zrenjanin, zemljoradnička zadruga "Agro - Klek" prekinuće proteste. Dogovor o prekidu protesta postignut je nakon što je zemljoradnike iz Kleka primio predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Tokom razgovora Janjić je istakao da grad Zrenjanin ulaže preko 100 miliona dinara u razvoj poljoprivrede i da je poljoprivredna proizvodnja važna za razvoj Zrenjanina, jer se njome bavi oko 16.000 Zrenjaninaca. 
- Sa velikim interesovanjem pratimo slučaj zadruge u Kleku, iako restitucija izlazi iz okvira nadležnosti lokalne samouprave. Međutim, mi u Zrenjaninu se borimo da sačuvamo svako radno mesto, kako u fabričkim pogonima, tako i u ovakvim zadrugama, posebno u ovoj zadruzi koja je redak primer dobre transformacije u našoj poljoprivredi. Pokušaćemo da, napominjem, iako nemamo direktne nadležnosti, dođemo do nadležnih i verujem da će sve biti urađeno u cilju zaštite, pre svega, prava, uz uvažavanje prava naslednika, ali i radnika zemljoradničke zadruge - rekao je Janjić.
 
 
 
 
Tokom današnjeg sastanka direktor zadruge Radovan Bokić upoznao je Janjića i njegove saradnike sa problemom zadruge u kojoj je na neodređeno vreme zaposleno 75 ljudi i sa kojom sarađuje veliki broj kooperanata.
 
Ukazao je i da se u toj zadruzi proizvodi oko 5,3 miliona litara mleka, a da će, ukoliko se nešto ne reši, biti prinuđeni da u roku od 90 dana počnu sa intenzivnim gašenjem najbolje farme mlečnih krava u Srbiji.
- Po Zakonu o restituciji nama se oduzima oko 450 hektara najbolje zemlje. Nadamo se da će sve ovo stati, a naš jedini cilj jeste da sačuvamo zadrugu, zemlju, farmu i krave, da imamo stabilan posao i dobre plate - rekao je Bokić i ukazao da se mora brzo reagovati, a da protesnih okupljanja više neće biti.
 
 
 
Današnjem sastanku prisustvovali su, između ostalih, načelnik Službe za katastar nepokretnosti Zrenjanin Srđan Krajnović, Mila Panić. načelnica Odeljenja za imovinsko - pravne poslove i upravljanje imovinom Gradske uprave, kao i advokat Brane Popovac, a Janjić je ocenio da su svi na istom zadatku i da se zajednički moraju iznaći realna rešenja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6114/AgroKlek_0.jpg